Biológia - Metabolizmus na vlastné oči alebo kvasinky "live"

17.09.2013
Vzdelávanie a výchova

Okrem vinára pracuje na výrobe vína celý zástup neviditeľných pomocníkov, a z nich sú najdôležitejšie kvasinky. Práve tie zodpovedajú za kvalitu a charakter vína.

Sú zodpovedné za tvorbu alkoholu a aromatických látok, ktoré dávajú vínu typickú chuť a vôňu. Vytvárajú plyn – oxid uhličitý, ktorý je výsledok dýchania a kvasenia. V prípade dýchania je cukor v prítomnosti kyslíka rozložený na oxid uhličitý a vodu C6H12O6 + 6 O2 → 6 H2O + 6 CO2.
V neprítomnosti kyslíka prebieha kvasenie, ktorého výsledkom je etanol a oxid uhličitý C6H12O6 →2C5H5OH + 2CO2.

Teraz už vieme, prečo kontaminácia muštu kvasinkami po istom čase vedie k výbuchom a vyrazeniu zátky z fľaše a tiež, prečo by mal vinár chodiť do pivnice so zažatou sviečkou.

 

Tematický celok:
• Kvasinky a plesne - vnútorná stavba
• Mikroorganizmy žijúce s človekom. Poznávanie a význam pre človeka
• Výživa a dýchanie húb

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
• Uviesť príklad využitia kvasiniek človekom.
• Poznať na ukážke kvasinku podľa stavby tela.
• Rozlíšiť výživu saprofytickej a parazitickej huby

Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy
Chémia:
Pozorovanie javov, ktoré sprevádzajú pokus, ich vyhodnotenie a interpretovanie. Zaznamenanie výsledku pokusu. Vplyv teploty na rýchlosť chemickej reakcie. Vlastnosti CO2. Vlastnosti etanolu. Sacharidy.
Fyzika: Meranie objemu kvapalného telesa odmerným valcom. Jednotky objemu. Meranie teploty. Jednotka teploty °C. Meranie času. Jednotky času. Meranie hmotnosti. Jednotky hmotnosti.
Osobnostný a sociálny rozvoj

 

Pracovný list Kvasinky  >>

 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte