Stravovanie alergikov v materských školách

26.09.2012
Vzdelávanie a výchova

V poslednom čase je zaznamenaný zvýšený výskyt alergických ochorení. Potravinové alergie postihuje 6 – 8 % detí. Presný výskyt potravinových ochorení nie je známy. Až 30 – 40 % ľudí udáva „alergickú reakciu“ na niektorú z potravín, ale skutočný výskyt potravinovej precitlivenosti je podstatne nižší. Najvyšší výskyt alergických prejavov je práve v detskom veku (6 – 8 % u detí do 2 rokov života, 1,5 % u starších detí).

Až 170 potravín môže vyvolať u citlivého jedinca alergickú reakciu. Prejavy potravinovej alergie môžu postihnúť viaceré orgánové systémy, tráviaci trakt, respiračný systém a kožu. Klinický obraz a jednotlivé prejavy sa vekom menia. Môžu byť mierne od krátko trvajúceho nepohodlia až po veľmi vážne stavy končiace ohrozením života a smrťou.

Diétne stravovanie v školách a školských zariadeniach je upravené v § 140 ods. 5 školského zákona, v ktorom je ustanovené, že v školskom stravovaní sa môžu pripravovať diétne jedlá pre deti a žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie vydané ministerstvom školstva.

Zabezpečenie diétneho stravovania v školských zariadeniach pre deti s potravinovou alergiou možno uskutočňovať dvomi spôsobmi, a to:

  1. Diétna strava pre deti materských škôl a žiakov základných a stredných škôl sa pripravuje priamo v zariadení školského stravovania podľa odporúčaných receptúr pre diétne stravovanie (Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétny stravovací systém v školskom stravovaní vydalo MŠ SR 2008 pod číslom CD-2008-809/1771-1:918).
  2. Deťom je možné individuálne donášať stravu do zariadenia školského stravovania vtedy, ak posúdenie lekára všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo posúdenie lekára so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore dokladuje, že výživa dieťaťa alebo žiaka vyžaduje osobitné stravovanie. Hotovú diétnu stravu po vzájomnej dohode rodičov, riaditeľa školy a vedúcej školskej jedálne zabezpečuje zákonný zástupca pričom musia byť splnené tieto podmienky:

 

a) hotový diétny pokrm v uzavretých prepravných umývateľných nádobách dodá zákonný zástupca dieťaťa v deň jeho konzumácie,
b) jedlo v nádobách sa uchováva v samostatnom chladiacom zariadení. Ak podmienky školskej kuchyne nedovoľujú tento postup, je možné skladovať donesený pokrm vo vyčlenenej časti chladničky, určenej výhradne len na tento účel.
c) hotové diétne jedlo sa bude zohrievať v mikrovlnnej rúre,
d) v záujme zamedzenia krížovej kontaminácie bude nádoby umývať rodič, prípadne sa budú umývať v umývačke riadu zariadenia školského stravovania.

Pri ohrievaní a podávaní donášanej individuálnej stravy je potrebné dôsledne dbať na to, aby sa do nej nedostali alergény, napríklad kuchynským riadom, ktorý sa použil na prácu s inými potravinami pri príprave stravy pre zdravé deti. Na servírovanie a podávanie stravy je potrebné používať samostatný riad a umývanie prepravných nádob sa musí zabezpečovať v spolupráci rodičmi, aby sa zabránilo krížovej kontaminácii pri ochrane zdravia detí navštevujúcich materskú školu.

Zabezpečenie diétneho stravovania detí a žiakov, vrátane donášky stravy pre deti a žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie s uvedením spôsobu manipulácie a vydávania jedál, musí byť zakomponované v prevádzkovom poriadku školy.

Viac informácií nájdete v publikácii Právne správne.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte