Školské jedálne tvrdia, že nekvalitné mäso pre deti nekupujú

19.09.2012
Vzdelávanie a výchova

Únia hydinárov Slovenska kritizuje, že deti v školských jedálňach jedia nekvalitné mäso dovezené zo zahraničia. Jedálne tvrdia, že kupujú kvalitné a slovenské suroviny.

Školy sa riadia metodickým pokynom z ministerstva školstva, ktorý hovorí o tom, že si majú urobiť prieskum dodávateľov a vybrať si tak, aby jedlá pripravovali len z najčerstvejších a najkvalitnejších surovín. Skladbu vyváženého jedálnička musia prísne dodržiavať. Cena nie je až tak rozhodujúca. Keďže kupujú slovenskú hydinu, nakupujú drahšie.

„Vyberáme si osvedčených dodávateľov, ktorí nám garantujú najvyššiu kvalitu. Ak nám aj v minulosti prišlo nekvalitné mäso, hneď sme ho vrátili a objednali si iné. Nekupujeme ani poľskú, ani belgickú hydinu,“ povedala nám vedúca školskej jedálne v MŠ na Jurkovičovej ulici Valentína Sabolová.

Školy trvajú na kvalite
Za dodávateľov nám to potvrdil aj obchodný zástupca istej košickej spoločnosti. „Školy trvajú na kvalite. Garantujeme im, že predávame slovenské mäso a samy nás nútia dodržiavať všetky hygienické normy, baliť mäso tak, ako im vyhovuje a mraziť každý kus mäsa osobitne, aby sa im lepšie delili porcie. Keby sme to nedodržali, obrátia sa na iného dodávateľa a stratíme zákazníkov,“ vysvetlil nám. V materskej škole majú napríklad stravnú jednotku 1,12 eura a pritom podávajú tri jedlá, teda desiatu, obed aj olovrant.

V tejto škole pripravujú jedlo aj pre ďalšiu, cirkevnú školu, preto šesť žien musí denne nachystať jedlo pre 270 detí a 35 dospelých. „Veľmi nám pomáhajú aj európske projekty, cez ktoré máme dotované mlieko aj ovocie. Keby sme toto nemali, tak by boli náklady na stravu vyššie,“ dodala Sabolová. Podobne reagovala aj vedúca školskej jedálne v ZŠ na Šrobárovej ulici Beáta Knechtová. „Od našich stravníkov aj ich rodičov máme tie najlepšie ohlasy. To, že sú spokojní, potvrdzuje aj fakt, že tento rok máme viac stravníkov ako vlani. Momentálne varíme pre 637, z toho je 70 dospelých, ale už nám avizovali, že počet sa zvýši asi na 670,“ popísala realitu v škole. Dodala, že možno niekde na Slovensku je iná situácia, ale na prešovských školách sa nemôže stať, aby deťom varili z nekvalitných surovín.

Skúsili brazílsku hydinu, no bol to rozdiel
„Pred niekoľkými rokmi sme raz na skúšku kúpili poľské mäso a presvedčili sme sa, že je plné vody a pri porciovaní sa rozpadáva. Nikdy viac sme ho neobjednali. Bolo tiež obdobie, keď bola slovenská hydina príliš drahá, tak sme skúsili brazílsku a nebol tam badateľný rozdiel. V posledných rokoch však nakupujeme výlučne slovenskú hydinu,“ argumentovala Knechtová.

„Je síce pravda, že nemôžeme overiť pôvod mäsa, ale nakupujem ho ako slovenské a je tak aj označené. Máme už toľko skúseností, že vieme posúdiť kvalitné mäso. Už sa nám stalo, že sme zásielku dodávateľovi vrátili a nižšia cena nás nepresvedčila. Bravčové mäso kupujeme tiež len slovenské, chudé a s kuchynskou úpravou. Nič mastné,“ poznamenala vedúca jedálne v ZŠ Mirka Nešpora Anna Vyšňovská.

V tejto škole pripravujú denne 250 obedov pre deti a 30 pre dospelých. Stravná jednotka v základných školách je tento školský rok o 15 centov vyššia. Pre prvý stupeň ide o 1,05 eura a pre druhý 1,11 eura. Len deti zo športových tried majú teraz možnosť dostať na tanier o 20 percent väčšiu porciu, preto je ich stravná jednotka 1,30 eura na deň.  

Zdroj: SITA (sme.sk)

 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte