8 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
SOSkola
kvalifikačné predpoklady a zaradenie učiteľa odborných predmetov

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o usmernenie pri zaraďovaní učiteľa strednej odbornej školy obchodu a služieb.
Vyučuje predmety nekvalifikovane (neodborne) - potraviny a výživa, stolovanie, špeciálne cukrárske techniky, technológia, odborný výcvik, gastronomický cestopis.
Vzdelanie: SŠ - gymnázium
VŠ - SPU Nitra, agronomická fakulta- všeobecné poľnohospodárstvo (2001) - štátna skúška z predmetov všeobecná zootechnika, všeobecná rastlinná výroba, ochrana ovzdušia, ochrana a tvorba životného prostredia. DPŠ - DTI v Dubnici nad Váhom (2018) pedagogická spôsobilosť - výkon pedagogickej činnosti učiteľa profesijných predmetov a vyučovanie predmetov, ktorých obsah nadväzuje na obsah študijných programov alebo študijných odborov a vykonané štátne skúšky.
Osvedčenie o získanom vzdelaní s celoštátnou platnosťou (cca 720 hodín) "Manažment v hotelierstve a iných ubytovacích zariadeniach" (manažment prevádzky služieb, personálny manažment, marketingový manažment, finančný manažment, animačné aktivity)
Osvedčenie - biznis protokola spoločenská etiketa (6 h), Osvedčenie - sprievodca cestovného ruchu (160 h),
Môžeme akceptovať získané osvedčenia a absolvovanie niektorých seminárov z VŠ ako kvalifikované odborné vyučovanie predmetov ? napr. potraviny a výživa? Ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
kvalifikačné predpoklady a zaradenie učiteľa odborných predmetov

Dobrý deň,
kvalifikačné predpoklady pre učiteľov strednej školy sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z., príloha č. 1, 1. diel, IV. časť. Tu nie sú uvedené žiadne osvedčenia, ktoré nahrádzajú vzdelanie. V súlade s § 14 zákona č. 138/2019 Z. z. splnenie kvalifikačných predpokladov posudzuje zamestnávateľ, ktorý posúdi zhodu obsahu získaného vzdelania s obsahom školského vzdelávacieho programu. Ak uznáte, že obsah kurzov je v súlade s obsahom školského vzdelávacieho programu, je to na Vás.

Janka753
Začínajú učiteľ s PhD. titulom

Pekný večer
Prosím o radu, prípadne vysvetlenie mojej situácie.

V januári 2024 som začala učiť na SŠ. Predtým som v školstve nepracovala, zamestnávateľ mi však započítal prax počas pôsobenia na vysokej školy počas a po doktorandskom štúdiu.

V zmluve mám zaradenie do kariérového stupňa začínajúci učiteľ SŠ do 6. platovej triedy pracovnej triedy jeden.

Doslova mám "Na účely zvýšenia platovej tarify Vám k 31.12.2023 započítavam 8 rokov 2 dni započítanej praxe."

Prosím Vás, je toto zaradenie správne?
Pri pohovore mi totiž bolo povedané, že automaticky "spadnem" do najvyššej platovej triedy bezpodmienečne, no potom mi bolo vysvetlené, že sa to ako začínajúcemu učiteľovi nedá. Mám v tom nejasno.

Vopred ďakujem za odpoveď

Maria Pavlikova
Začínajú učiteľ s PhD. titulom

Dobrý deň,
nepíšete aké máte vzdelanie a aké predmety učíte. Započítanie praxe z vysokej školy je v kompetencii zamestnávateľa. Zaradenie do kariérového stupňa začínajúci učiteľ je správne. Do najvyššej platovej triedy nespadnete, ale môžete postúpiť po viac ako 10 rokoch za splnenia podmienok uvedených v § 30 zákona č. 138/2019 Z. z. Po úspešnom ukončení adaptačného vzdelávania Vás preradia do 7. platovej triedy a do kariérového stupňa samostatný učiteľ, ak plníte kvalifikačné predpoklady.

Janka753
Začínajú učiteľ s PhD. titulom

Mgr. mám v odbore učiteľstvo anglického jazyka a telesnej výchovy. PhD v odbore športová kinantropológia.
Na spomínanej škole učím anglický jazyk.

Riaditeľ mi sľúbil, že schváli adaptačné obdobie na pol roka, t.j. od septembra by som mala byť samostatný učiteľ. Vy ešte spomínate "ak plníte kvalifikačné predpoklady" - čo tým, prosím, presne myslíte?

Čo prosím v § 30 zákona č. 138/2019 Z. z. v ods. 3, pism. a znamená "ak pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec najmenej tri roky pôsobil na vysokej škole"?
Pretože ja som pôsobila na VŠ, len neviem, čo presne je tým pôsobením myslené.

Vďaka

Maria Pavlikova
Začínajú učiteľ s PhD. titulom

Dobrý deň,
kvalifikačné predpoklady je príslušné vzdelanie, ktoré ste v predchádzajúcej otázke neuviedli. Tie spĺňate. Vaše ďalšie zaradenie je v kompetencii riaditeľa školy. V § 30 ods. 3 zákona č. 138/2019 Z. z. je v úvodnej vete uvedené "Riaditeľ môže pedagogického zamestnanca, ktorý spĺňa kvalifikačné predpoklady zaradiť do ....." .

Janka753
Začínajú učiteľ s PhD. titulom

Ďakujem.
A ako mám rozumieť prosím tej vete "pôsobenie na vysokej škole". Lebo ja som pôsobila v oblasti vedy a výskumu, konkrétne som mala aj v zmluve zaradenie "samostatné odborné práce pri riešení rozvoja vedy a techniky" a to bolo viac ako 3 roky.

Mohol by ma tým pádom p. riaditeľ potom, ako sa zo mňa stane samostatný učiteľ zaradiť aj do triedy učiteľ s prvou atestáciou?

Maria Pavlikova
Začínajú učiteľ s PhD. titulom

Dobrý deň,
vyčkajte do úspešného ukončenia adaptačného vzdelávania a potom komunikujte s riaditeľom. Bude vyžadovať potvrdenie z vysokej školy o Vašom konkrétnom pôsobení.