Rozvodové boje: Bremeno pre súdy, aj pre školy

16.05.2014
Škola a rodina

Včera bol Medzinárodný, alebo aj Svetový deň rodiny. Posvietili sme si preto na údaje o tom, ako vznikajú a ako sa rozpadajú rodiny na Slovensku.

Najnovšie štatistiky hovoria, že Slováci sa sobášia zrelší a manželstvá vydržia o čosi dlhšie. Časy dvadsiatnikov, ktorí by sa hrnuli do chomúta, dávno pominuli. Muži sa v roku 2013 ženili v priemere vo veku 32,9 roku, ženy sa vydávali vo veku 29,9 roku. Údaje o počte svadieb a rozvodov tiež nie sú veľmi lichotivé. Počet sobášov sa oproti roku 2012 znížil o 515, počet ukončených rozvodov iba o 2. To znamená, že miera rozvodovosti sa zvýšila a takmer 43% manželstiev skončí rozvodom.

Hitom sa stali aj dvojice, ktoré nie sú zosobášené, ale žijú spolu ,,bez papiera“. Ale ani oni nie sú zárukou prírastku do rodiny. Podľa štatistík je pôrodnosť na Slovensku veľmi nízka a blížime sa k bodu, keď začneme vymierať. Napríklad Bratislavčanky sa stávajú matkami podstatne staršie ako ženy zo zvyšných krajov Slovenska. Až 2 z 3 týchto žien rodili vlani vo veku 30 – 39 rokov.

Rozvod pre členov rodiny nikdy nie je príjemnou záležitosťou. Trpia pri ňom hlavne deti, preto by ich mal dobrý pedagóg dokázať počúvať a dať najavo, že im rozumie. Dôležité je zdôrazniť, že dieťa nie je príčinou rozvratu, hoci sa možno snažilo rodičov zmieriť a nepodarilo sa mu to. Téme Rozvedení rodičia, nielen právny problém školy sa bude venovať aj jeden z praktických seminárov na júnovej konferencii Učiteľ nie je Google – nemôže ani nemusí vedieť všetko.

Pedagógovia a riaditelia škôl sú totiž často konfrontovaní s následkami rozvodov na ich žiakoch a stávajú sa v celom procese dôležitými aktérmi. Právnička Eva Braxatorisová preto účastníkov prevedie spleťou zákonov a predpisov, na ktoré sa rodičia a rôzne inštitúcie často odvolávajú. Vysvetlí tiež možnosti, ako tieto situácie riešiť.

Zaujíma vás ako pedagóga táto téma? Na konferencii sú ešte stále posledné voľné miesta. Riaditelia, učitelia, ale aj výchovní poradcovia či špeciálni pedagógovia sa môžu prihlásiť TU.

 

ŠP odporúča:  
Problémové dieťa v predprimárnom vzdelávaní

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte