Gröhling narušil kolobeh. Riaditelia škôl čelia nepríjemnej situácii

28.05.2021
Reformy školstva

Liberalizácia učebnicového trhu mala riaditeľom nákup uľahčiť. Príspevok od ministerstva im však nestačí. Pomôcky musia platiť aj zo svojich zdrojov.

Pedagogička Andrea Bérešová je poverená nákupom učebníc pre prvý stupeň. Aj keď mal byť postup po otvorení trhu jednoduchší, narazila hneď na niekoľko komplikácií. Bratislavská základná škola stále nemá na účte peniaze, ktoré jej mal rezort školstva na obstaranie kníh poskytnúť. Navyše, keď prídu, suma bude takmer o polovicu nižšia, než by potrebovala. Učiteľka síce chcela ušetriť nákupom v čase zliav, no tie sa už vo viacerých vydavateľstvách skončili. Aktuálne to teda vyzerá tak, že škola bude musieť v snahe zabezpečiť študentom pomôcky siahnuť do vlastného vrecka.
Bérešová nie je jediná, ktorá v súčasnosti zápasí s podobným problémom. Viacerí riaditelia pre HN potvrdili, že čelia takejto nepríjemnej situácii. Ministerstvo školstva im však odporúča jednoduché riešenie. „Ak škola plánuje obstarať učebnice vo vyššej hodnote, ako je výška príspevku, použije aj vlastné zdroje alebo prehodnotí svoju potrebu,“ uvádza v usmernení.

Riaditelia nakupujú aj zo svojho
Rezort Branislava Gröhlinga v prvom štvrťroku vyčlenil pre vzdelávacie inštitúcie šesť miliónov eur pre prvý stupeň. Riaditeľka Základnej školy Komenského vo Svite Monika Dudinská dostala na účet 4 700 eur. Na naplnenie všetkých požiadaviek učiteľov by však potrebovala o štyritisíc viac. „Potrebné učebnice, bez ktorých sa nedá učiť, objednáme. Mnohé sme však museli škrtať a budeme ich dofinancovávať z iných zdrojov,“ hovorí pre HN.
Pedagógovia si chcú totiž na hodinách pomáhať aj pracovnými zošitmi, ktoré sú drahšie ako klasické knihy, a keďže žiaci do nich priamo vpisujú, často sa nevyužívajú opakovane. Viera Pamulová, šéfka malého košického vydavateľstva Space Spirit Soul, zas potvrdzuje, že niektoré školy sa jednoducho rozhodli uskromniť. Tvrdí, že väčšina komunikácie s nimi sa skončila ich vyjadrením, že publikácie by si rady zaobstarali, no nemajú na to finančné prostriedky.
V júni by mal rezort doručiť ďalší príspevok pre druhý stupeň v celkovej hodnote osem miliónov eur. Problémom je, že prichádza neskoro. Ak chceli využiť akcie, ktoré vydavateľstvá uzatvárali v máji, museli sa vynájsť sami. Riaditeľ Základnej školy Grundschule v Kežmarku Martin Beňko nakúpil v predstihu učebnice slovenčiny a matematiky aj pre starších žiakov. „Peniaze nám ešte neprišli, uhradili sme to z nášho rozpočtu,“ reagoval pre HN. Aj keď ešte nevie, aká suma mu na účet príde, priznal, že ráta aj s tým, že financie bude čerpať zo zdrojov školy. Niektorí riaditelia neskrývali sklamanie. Zhodujú sa, že očakávali vyššiu sumu. „Minulý rok boli k nám štedrejší. Počítali sme, že tento rok bude peňazí trochu viac,“ povedal Beňko.
Kým vlani štát vyčlenil na jedného prváka 44 eur, tento rok to bolo o desať eur menej. Ostatné ročníky prvého stupňa mali vlani nárok na 32 eur, tento rok takmer o polovicu menej. „Minulý rok bol peňazí dvojnásobok. Teraz nám prišla polovica. Je možné, že nám nezostanú financie na pracovné zošity a budú ich musieť kupovať rodičia,“ opisuje riaditeľka Základnej školy Dudova v Bratislave Hana Závodná.
Ak im dotácia nevystačí, nezostáva im nič iné, len sa obrátiť na zákonných zástupcov. Základná škola Pionierov v Rožňave napríklad kupuje pracovné zošity z cudzích jazykov z dvoch percent daní z rodičovského združenia.

Akcie sa končia, no objednávok je málo
Netradičnú situáciu si všimli aj vydavateľstvá. Viaceré z nich pre HN uviedli, že v tomto období boli zvyknuté na omnoho vyšší objem objednávok. Konateľ bratislavského vydavateľstva Aitec Miroslav Sedláček vyčíslil, že jeho podnik v porovnaní s minulým rokom eviduje znížený počet zákaziek až o 50 percent. Na prvý pohľad sa môže zdať, že školy zameškané bez dôsledkov dobehnú, keď sa na ich kontách objavia prisľúbené stimuly. Realita je však iná.
Ako sme spomenuli, vo väčšine prípadov sa práve v tomto období končia zľavy. V Aitecu či podniku LiberaTerra ich už školy dokonca ani nestihnú. Na akciový nákup vo vydavateľstve Taktik zas majú riaditelia už len posledných pár dní. „Prebieha u nás jarná kampaň, počas ktorej si vedia školy kúpiť ľubovoľné publikácie pre žiakov prvého stupňa so zľavou 15 percent. Kampaň sme predĺžili do konca mája,“ priblížila jeho hovorkyňa Erika Bernátová.
Nastavenie akcií na toto obdobie roka má svoj význam. Nákup učebníc je totiž cyklus, ktorého narušenie môže spôsobiť výrazné komplikácie všetkým zúčastneným. Ako totiž objasňuje Sedláček, účelom zliav je aj získať prehľad o tom, koľko produktov budú musieť tlačiarne vyrobiť. „Výška nákladu má vplyv na výšku konečnej ceny učebnej pomôcky. Odhad nákladu len tak bez podkladov cenu tiež zvyšuje,“ objasňuje šéf Aitecu.
Navyše, kontrakty s tlačiarňami je potrebné realizovať včas. V opačnom prípade hrozí, že sa posunie aj plynulá distribúcia tovaru do škôl. Sedláček vyčíslil, že vybavenie všetkých technických záležitostí, ako sú napríklad termín začiatku školského roka, vyťaženosť tlačiarní, kalkulácie či dodávky do distribučného centra, si vyžaduje tri až štyri mesiace príprav. „Tieto skutočnosti sú však ministerstvom ignorované práve tým, ako poskytuje školám finančné príspevky,“ vracia sa na začiatok celého kolobehu Sedláček.

Zmeny v obstarávaní učebníc
Až do roku 2019 mali školy v oblasti nákupu učebníc zviazané ruky. Staromódny centralizovaný systém im totiž umožňoval obstarávať ich len z obmedzeného zoznamu. V praxi to znamenalo, že do každej školy v krajine putovali rovnaké knihy. Systém nebral do úvahy potreby jednotlivých inštitúcií, zdravotné hendikepy žiakov ani ich národnosť.
Ministerstvo školstva však vlani prišlo s historickou zmenou. Jeho šéf Branislav Gröhling otvoril trh a školám mal na nákup učebníc poskytnúť 11 miliónov eur. „Učitelia si konečne budú môcť vybrať také učebnice, aké potrebujú, a nebudú sa na to míňať verejné financie. Ministerstvo už nebude objednávať jednu učebnicu pre celé Slovensko,“ povedal minister v júni minulého roka.
Napriek kroku, ktorý ocenili všetky školy v krajine, zostáva stále niekoľko nedoriešených otázok. Vydavateľstvá Raabe Slovensko a Expol Pedagogika tvrdia, že vlani došlo iba k „takzvanému“ otvoreniu trhu. „Školy si mohli za ministerský príspevok nakúpiť len učebnice so schvaľovacou a odporúčacou doložkou, teda de facto stále rovnaké,“ uvádza jeho konateľka Mira Bianchi Schrimpelová. Rezort totiž k novým a pripravovaným knihám doložky stále nevydal, čo zabraňuje ich nákupu.

Zdroj: hnonline.sk

Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte