3 príspevky / 0 nový
Posledné pridané
Zuzana Dolinajová
doplniť DPŠ, Rozširujúce alebo začať študovať odznovu?

Dobrý deň pani Pavlíková, prosím Vás o radu. Chcela by som sa opäť vrátiť do školstva, ale neviem sa nikde dopátrať k jednoznačným informáciám aké štúdium potrebujem doplniť. Ako Bc. mám odbor Učiteľstvo profesijných predmetov a praktickej prípravy a ako Mgr. Sociálnu pedagogiku ( odbor učiteľstvo a pedagogické vedy). V minulosti som učila anglický jazyk na ZŠ. Keby som teraz chcela učiť napríklad v MŠ alebo na 1.stupni ZŠ, prípadne na 2. stupni ZŠ ( napríklad angličtinu) aké štúdium si ,prosím, potrebujem doplniť? Potrebujem tiež DPŠ? Vopred pekne ďakujem.

Maria Pavlikova
doplniť DPŠ, Rozširujúce alebo začať študovať odznovu?

Dobrý deň,
musíte vedieť, v akom pracovnom zaradení sa chcete vrátiť do školstva. Vzdelaním máte najbližšie k vychovávateľovi, po doplnení DPŠ. Ako učiteľka materskej školy a učiteľka základnej školy ste nekvalifikovaná. Na základe čoho ste učili alebo chcete učiť angličtinu ? DPŠ potrebujete, pretože učiteľka bez pedagogického vzdelania nemôže byť. Ale to nie je univerzálne vzdelanie. Kvalifikačné predpoklady pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z. v jednotlivých prílohách.

Zuzana Dolinajová
DOPLNIŤ DPŠ, ROZŠIRUJÚCE ALEBO ZAČAŤ ŠTUDOVAŤ ODZNOVU?

Ďakujem za odpoveď. V minulosti,pred zmenou zákona som mohla učiť na ZŠ, respektíve učila som angličtinu po bilingválnom gymnáziu. Potom to už nebolo možné.. Pre mňa je teraz podstatná informácia, že každopádne potrebujem aj DPŠ, a potom sa uvidí.