2 príspevky / 0 nový
Posledné pridané
MiroslavaR
Učiteľské zamestnanie

Dobry den, Poprosila by som Vas o radu. Dlhodobo sa zaujimam o pracu ucitelky, avsak vzdy sa nasli dovody, preco som svoje rozhodnutie odkladala na neskor (stavba domu, deti, zdrav. problemy a pod). Teraz, ked deti troska povyrastli a mam viac volneho casu, opat sa vraciam k uvaham pracovat ako ucitelka. Samozrejme viem, ze to bude na dlhsie, z dovodu doplnania vzdelania. Mam vystudovanu strednu skolu Hotelova akademia a vysoku školu ekonomicku - titul Ing. Laka ma skor ucitelstvo na prvom stupni ZS, teda rocniky 1-4, alebo v materskej skole. Ak som spravne pochopila odpovede vo forach na tejto stranke, ak by som chcela ucit v MS ako ucitelka, postacuje mi nadstavbove studium pedagogiky, ak ale na ZS prvy stupen, predpokladam, ze budem potrebovat vysokoskolske studium min. druheho stupna, spravne?
Mohla by som ucit ako ucitelka v MS aj bez nadstavby v oblasti pedagogie ale s ukoncenym vysokoskolskym studiom druheho stupna v oblasti pedagogie? Teda ide mi o to, aby som zbytocne netravila 2 roky studia na nadstavbovom vzdelavani a potom dalsich 5 na vysokoskolskom. Ci by teda bolo mozne zacat rovno studovat VS pedagogicku a s touto skolou pracovat ci uz ako ucitelka v MS alebo ZS.

Este ma napada aj druha otazka - po zacati studia je mozne subezne uz pracovat ako ucitelka v MS alebo ZS, alebo je to mozne az po ukonceni tohto studia?
Vopred vdaka za odpoved.

Maria Pavlikova
Učiteľské zamestnanie

O kvalifikačných predpokladoch pre učiteľku materskej školy som napísala desiatky odpovedí na tomto fóre a stále sa opakujú rovnaké otázky. V prvom rade sa musíte rozhodnúť, či chcete byť učiteľka v materskej škole alebo učiteľka na prvom stupni základnej školy. Kvalifikačné predpoklady pre učiteľku materskej školy sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1, 1. diel, I. časť. a pre učiteľku základnej školy v II. a III. časti. Nestačí študovať pedagogiku, je potrebné študovať predprimárnu alebo predškolskú pedagogiku alebo primárnu pedagogiku. Ak chcete byť kvalifikovaná, študovať musíte od základu, konkrétnu školu pre danú kategóriu pedagogického zamestnanca a neodporúčam všelijaké zázračné DPŠ a pod., pretože Vám to sťaží prijatie do zamestnania.