Fast food – áno či nie?

V súčasnosti sa všade hovorí o zdravom životnom štýle. Všetci sa chcú zdravo stravovať. No čo myslíte, dá sa to v dnešnej uponáhľanej dobe? Áno, určite sa to dá. Človek však musí mať pevnú vôľu, dbať na to, čo konzumuje, v akom množstve a taktiež, ako rýchlo zje dané jedlo.

Prečo je to problém?

Žiaľ, u väčšiny svojich klientov sa stretávam s tým, že majú na obed len polhodinu. Myslíte si, že je reálne normálne sa za taký krátky čas najesť? A hlavne v takom prípade, keď musia ísť na obed niekde do vedľajšej budovy, sú tam rady, ktoré si musia vystáť. No vtedy je to naozaj len veľmi ťažko dodržateľné. Jedlo do seba doslova nahádžu.

Školská jedáleň a fast food

Toto určite platí aj v školskej jedálni. Rady sú často dlhé a ani priestory jedálne nie sú prispôsobené na obrovské množstvo ľudí, ktoré musí škola nakŕmiť, preto sa všetci snažia ponáhľať. Zamestnanci školskej jedálne nie sú výnimkou, kuchárky veľakrát doplácajú na toto hektické prostredie viac ako pedagóg alebo iný zamestnanec.

Úplne bez obeda

Niekedy ľudia nestíhajú obed vôbec, tak sa po ceste z práce zastavia na nejakú rýchlovku. A tu sa dostávam k podstate veci. Práve v takomto prípade siahnu po jedlách, ktoré sú rýchlo pripravené, nemusia čakať, nestrácajú čas čakaním v rade, môžu ho zjesť aj v aute. A tu dostáva zelenú fast food. Prieskumy ukázali, že až 60 % z nás sa občas zastaví na fastfoodové jedlo.

Nevhodné stravovanie detí

Na ľahkú váhu nemôžeme brať ani to, že tento trend neobchádza ani deti. Namiesto jedla v jedálni alebo domácej stravy často siahnu práve po fast foode, či už s vedomím rodiča, alebo bez.

Bezkonkurenčná rýchlosť

Mnohí z nás navštevujú fast foody hlavne kvôli tomu, že nemajú čas na prípravu jedla a jedlo majú naozaj raz-dva pred sebou. Keď sa povie fast food, väčšina z vás si predstaví hamburger, hranolčeky, prípadne ešte hotdog. No neuvedomujeme si, že do kategórie fast foodov patria aj krokety, americké zemiaky, langoše, šišky, wafle, palacinky, gyros, ale aj bageta, tortilla či sendvič.

Má fast food výhody?

O výhodách a nevýhodách, účinkoch a vplyvoch fast foodu sa môžete dočítať v časopise Škola a stravovanie.