Zdravšie stravovanie na školách: Európska únia podporí konzumáciu mlieka, ovocia a zeleniny

V Európskej únii platí oddnes nový program na podporu konzumácie mlieka, ovocia a zeleniny v školách. Školy ho začnú uskutočňovať od prvého dňa školského roka 2017/2018. Program vznikol zlúčením dvoch súčasných programov – programu na podporu konzumácie ovocia a zeleniny a programu na podporu konzumácie mlieka do jednotného právneho rámca. Informovala o tom Zuzana Harvanová zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

paprika-639393_1280.jpg

Na financovanie programu Európska únia vyčlenila na nasledujúci školský rok 250 miliónov eur, z toho Slovensko na program dostane vyše 3,2 milióna eur. Cieľom programu je podporovať zdravé stravovacie návyky u detí pomocou distribúcie ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov. Súčasťou programu sú aj osobitné vzdelávacie programy, ktoré majú zvýšiť povedomie žiakov o dôležitosti správnej výživy a vysvetliť im, ako sa vyrábajú potraviny. Deťom v školách budú v rámci programu prioritne podávať čerstvé ovocie, zeleninu a konzumné mlieko. Distribuovať môžu takisto spracované výrobky, ako sú polievky, ovocné kompóty, džúsy, jogurty a syr, ak to schvália vnútroštátne zdravotnícke orgány. Členské štáty samé rozhodujú o konkrétnej podobe programu, teda napríklad o tom, aké tematické vzdelávacie opatrenia a iné poľnohospodárske výrobky chcú doň začleniť. 

Na bývalom programe na podporu konzumácie ovocia a zeleniny sa zúčastňovalo 24 členských štátov a na bývalom programe na podporu konzumácie mlieka 28 členských štátov. V minulom roku malo z programu na podporu konzumácie mlieka prínos približne 20 miliónov detí a z programu na podporu konzumácie ovocia a zeleniny okolo 11,7 milióna detí. 

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná už v júni uviedla, že cieľom nového spojeného školského programu je zvýšiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov, ako i spotrebu ovocia a zeleniny v školách. Chcú tak prispieť k vytvoreniu zdravých stravovacích návykov u detí a žiakov. Program nastavili tak, aby sa k žiakom dostali výrobky najvyššej kvality. Mliečne výrobky môžu obsahovať najviac sedem percent pridaného cukru alebo medu, čerstvé a spracované syry maximálne 10 percent nemliečnej zložky. Na výdajných miestach v škole či prostredníctvom mliečnych automatov budú po novom k dispozícii aj bezlaktózové variácie mlieka pre žiakov s intoleranciou na laktózu.

Zdroj: fakt24.sk