Podpísal novelu, ktorá bude bojovať proti plagiátorstvu na VŠ

23.11.2009
Prevádzka školy

Plagiátorstvu záverečných a habilitačných prác na vysokých školách (VŠ) by mal byť koniec. Umožniť to má register odhaľujúci nezákonné praktiky študentov či vysokoškolských pedagógov, ktorý zavádza novela vysokoškolského zákona. Prezident SR Ivan Gašparovič ju podpísal vo štvrtok 19. novembra.

Podľa novely bude naďalej o zaradení verejných vysokých škôl na základe posudku Akreditačnej komisie rozhodovať parlament.

Prioritou je aj posilnenie mobility študentov - odstránením administratívnych bariér sa má zjednodušiť prestup vysokoškolákov na inú školu či zmena ich študijného programu.

Nová právna úprava zákona tiež vytvorí podmienky pre verejné VŠ, aby mohli požičiavať svoj majetok aj podnikateľom. Zároveň budú môcť podľa právnej normy pôsobiť v SR zahraničné VŠ, ktoré by uskutočňovali akreditované študijné programy.

Podľa novej legislatívy budú musieť vysoké školy od jej účinnosti, teda od 1. januára 2010, najmenej raz za dva akademické roky vypracovať hodnotiacu správu, v ktorej okrem iného uvedú zistené nedostatky v používaných metódach vzdelávania, ako aj prijaté opatrenia na ich odstránenie. Správu budú predkladať Akreditačnej komisii.

Na základe úzkej spolupráce medzi akademickým prostredím a začínajúcimi podnikateľmi budú tiež pri VŠ vznikať inkubátory.

Pôvodný návrh vládnej novely z dielne ministerstva školstva prešiel viacerými úpravami. Poslanci schválili až štvrtú verziu. Najväčším koaličným kritikom bola ĽS-HZDS. Okrem Zdenky Kramplovej za ňu z hnutia v parlamente nezahlasoval nikto. Líder Mečiar vyhlásil, že novela je "kryptozákon, ktorý je navyše celý zlý".

Pôvodná verzia napríklad chcela súkromným VŠ obmedziť nakladanie so ziskom. Rovnako vypadla aj možnosť vstupu majetku verejných VŠ do obchodných spoločností.

Zdroj: TASR

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte