2 príspevky / 0 nový
Posledné pridané
bernolaka
zaradenie pomocnej sily v kuchyni

Dobrý deň, prosila by som o radu ako správne zaradiť pomocné sily v kuchyni, ktoré budú vykonávať pomocné práce ako čistenie zeleniny, krájanie , rezanie surovín a výdaj obedov , resp. desiata, olovrant pre škôlkárov, umývanie riadu, a podobne.
Ich vzdelanie je stredné odborné učilište s maturitou (spoločenské stravovanie).

a druhá otázka ako zaradiť kuchárku, ktorá má ukončené SOU a bude pripravovať hlavné jedlá v školskej jedálni.
ďakujeme vopred za odpoveď.

Maria Pavlikova
zaradenie pomocnej sily v kuchyni

Zamestnanci sa zaraďujú do platových tried a v súlade s § 5 zákona č. 553/2003 Z. z.na základe vzdelania a podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti vykonávanej a v súlade s nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. - katalóg pracovných činností, príloha č. 2 - práce remeselné, manipulačné... Pomocné práce v oblasti stravovania sú uvedené v platovej triede 1a 2, kde sa vyžaduje stredné vzdelanie (vyučenie v odbore) a 3. platovej triede, kde sa vyžaduje úplné stredné odborné vzdelanie. Keď si pozriete katalóg, tak ich jednoducho zaradíte podľa toho, akú činnosť vykonávajú. Myslím, že v škole sa nevaria jedlá zložitými technologickými postupmi. Na pomocné práce nie je potrebná maturita. Na vyššie vzdelanie sa v súlade s § 5 ods. 11 zákona č. 553/2003 Z. z. neprihliada. Prikláňam sa k platovej triede 1 alebo 2.