Bravčové mäso vo výžive detí

Bravčové mäso je tradičnou a obľúbenou súčasťou stravovania na Slovensku a v mnohých iných krajinách sveta. Jeho konzumácia má dlhú históriu – domestikácia ošípaných sa začala už pred približne 9000 rokmi na Blízkom východe a postupne sa rozšírila do Európy a Ázie. 

V slovenských dedinách malo bravčové mäso vždy významné postavenie – najmä v zimných mesiacoch, keď boli tradičné zabíjačky zdrojom mäsa a tuku na celé ďalšie obdobie. V minulosti sa veľká časť mäsa spracovávala do trvanlivých výrobkov ako klobásy, slanina či údeniny, ktoré boli zdrojom energie, no obsahovali aj množstvo tuku a soli.


Živiny

V súčasnosti je bravčové mäso aj naďalej bežnou potravinou, v detskej výžive by sa však malo používať rozumne a opatrne. Bravčové mäso môže byť hodnotným zdrojom živín, ak sa vyberajú vhodné časti a dodržujú zásady správnej prípravy.

Bravčové mäso obsahuje kvalitné bielkoviny potrebné na rast a obnovu buniek, železo podporujúce tvorbu červených krviniek a vitamíny skupiny B, najmä tiamín (vitamín B1), ktorý je dôležitý pre metabolizmus sacharidov a fungovanie nervového systému. Obsahuje aj minerály ako zinok a selén, ktoré posilňujú imunitný systém.

...

Zostávajúcu časť tohto príspevku, ako aj ďalšie články si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 6/2025.

Zdroj: Ing. Oskar Šajgalík


Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Prosím    prihláste sa   alebo   zaregistrujte   pre získanie benefitov Školského portálu


Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.