Vzdelávanie a výchova

Fyzika - Prečo solíme ľad?

Fyzika - Prečo solíme ľad?
Soľ ovplyvňuje teplotu topenia ľadu. Pri zmiešaní kuchynskej soli a ľadu sa vzniknutá zmes ochladzuje a skvapalňuje.

Ak posypeme topiaci sa ľad väčším množstvom soli bude sa topiť naďalej. Jeho teplota sa bude znižovať, až kým nedosiahne približne -20 °C. Táto teplota sa udrží, až dokiaľ sa neroztopí všetok ľad.

Teplota vody, ktorá vzniká roztápaním ľadu je rovnaká ako teplota ľadu t.j. asi -20 °C. Aj napriek tomu je tekutá. Soľ rozpustená vo vode posúva hranicu tuhnutia vody na -20 °C.

 

Tematický celok:
• Topenie

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
• Opísať kolobeh vody v prírode.
• Modelovať vznik dažďa.

Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy:
Chémia:
Voda. Rozpustnosť. Premeny skupenstva.
Osobnostný a sociálny rozvoj

 

 

Prečo solíme ľad? >>