Vzdelávanie a výchova
Fyzika - Prečo solíme ľad?

Soľ ovplyvňuje teplotu topenia ľadu. Pri zmiešaní kuchynskej soli a ľadu sa vzniknutá zmes ochladzuje a skvapalňuje.
Ak posypeme topiaci sa ľad väčším množstvom soli bude sa topiť naďalej. Jeho teplota sa bude znižovať, až kým nedosiahne približne -20 °C. Táto teplota sa udrží, až dokiaľ sa neroztopí všetok ľad.
Teplota vody, ktorá vzniká roztápaním ľadu je rovnaká ako teplota ľadu t.j. asi -20 °C. Aj napriek tomu je tekutá. Soľ rozpustená vo vode posúva hranicu tuhnutia vody na -20 °C.
Tematický celok: Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne: Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy: |
![]() |
Prečo solíme ľad? >> |