Lektorka varenia: Deti sú prekvapené, čo všetko sa dá zjesť

17.01.2018
Škola a rodina

Ako to dnes vyzerá, keď dieťa je? Obskakujú ho rodičia, dva páry starých rodičov a všetci riešia, či je jedlo dosť vychladnuté a či je preň vhodné. 
„Hrozné,“ komentuje súčasný trend KATARÍNA MEDVEĎOVÁ OVEČKOVÁ, inštruktorka varenia, ktorá sa učila u špičkových šéfkuchárov. 

Rizoto

* Ako naservírovať jedlo tak, aby jednak dobre vyzeralo, ale zároveň, aby sa človek neprejedol, respektíve nezjedol veľa nezdravých vecí? 

Nepridávať si. V reštaurácii málokomu napadne dať si dve duple. Tiež je fajn nekombinovať bez rozmyslu. S prílohou v kombinácii čerstvej a nakladanej zeleniny v akomkoľvek ročnom období pošlite kuchára do múzea. Čerstvé bylinky sú nádherné na dekorovanie. Najmä, ak sú použité aj v jedle. Klíčky sú nádherne farebné a chrumkavé. V lete sú zážitkom pre jazýček, ale aj oko a čuch. Rovnako aj jedlé kvietky. Napríklad ovocné kvietky sú takmer všetky jedlé a krásne sa nimi dekorujú dezerty, ale aj ovocné a zeleninové šaláty. 

* O slovenskej kuchyni sa hovorí, že je fádna. Je pre vás nejaké jedlo, ktoré to popiera? 

Zahraničnej návšteve, ktorej by som chcela ukázať lokálnu pochúťku, by som asi v tomto čase pripravila dobré divinové ragú alebo guláš s pečenou a rozmixovanou koreňovou zeleninou ochutenou brusnicami. K tomu pokojne aj halušky. Alebo pečené mäso s pečenou zeleninou a pečenými gaštanmi, to je luxusná príloha k mäsu. Stravovať sa lokálne a sezónne je zdravé. Napríklad aj teraz v zime – koreňová zelenina, mrkva, petržlen, tekvice, gaštany, orechy, semiačka, slnečnice, to vôbec nie je fádne, z toho vyrobíte parádny gastronomický zážitok. 

* Málokomu sa chce v dnešnej uponáhľanej dobe ešte variť. Kto pre varenie nadchol vás? 

Mama. Moji rodičia zaviedli veľmi dobrý zvyk – jedno spoločné jedlo. Bolo jedno ktoré, či to bola sobotná večera, nedeľné raňajky alebo nedeľný obed. Nech mal ktokoľvek akýkoľvek program, stretli sme sa a porozprávali sa. Pre mňa je jedlo z detstva príjemný zážitok a preniesla som si to dodnes. Mám dve deti, syn hrá hokej, dcéra má tiež svoje krúžky, nájsť si čas je komplikované, ale máme to radi. No je pravda, že v rodinách sa dnes už nevarí, mamy nestíhajú, deti nepoznajú jedlá. Vrchol varenia sú niekedy aj cestoviny s nastrúhaným syrom. Keď prídu synovi alebo dcérini spolužiaci, alebo sa na kurzoch varenia bavíme o normálnych jedlách, ako je napríklad perkelt, deti netušia, čo to je. Nestíhame variť, čo je to veľká škoda a je to na úkor zdravia. 

* Ste vyštudovaná žurnalistka, ale na materskej dovolenke ste výrazne zmenili profesiu. Zmenil sa váš pohľad na varenie vďaka učiteľom, ktorých ste mali, Jaroslavovi Žídekovi, v Jem iné a zahraničným šéfkuchárom? 

Poctivá kuchárčina je naozaj remeslo. Dobrý kuchár má základy, ktoré vychádzajú z francúzskej kuchyne. To sú všetky tie povinné jazdy, pre niekoho nudné. Poctivé omáčky, krémy, vývary, redukované vývary, demi-glace, glace, rôzne druhy steakov. Všetko to treba mať trochu v rukách. Jasné, že varenie je predovšetkým o slobode a kombináciách obľúbených potravín, ale treba k tomu aj poctivú skúsenosť. U Jaroslava Žídeka som mala možnosť získať tú najlepšiu možnú, plus som na materskej vyštudovala externe odbor kuchár-čašník. 

Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte