Názvy stredných škol podľa odborného zamerania

18.12.2012
Prevádzka školy

Stredné odborné školy, stredné priemyselné školy a stredné umelecké školy budú môcť od 1. januára 2013 doplniť do svojich názvov prívlastok, ktorý bude charakterizovať prevládajúce študijné a učebné odbory na škole.

Rezort od tejto zmeny očakáva aj to, že odborné školy budú pre svoj jasný názov viac čitateľné pre budúcich študentov. Umožní im to pripravovaná novela Legislatíva o stredných školách, ktorou sa výrazne zníži počet typov stredných odborných škôl, informoval hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Vzhľadom na vysoký počet učebných odborov a študijných odborov, ktoré poskytujú jednotlivé typy stredných odborných škôl, nová úprava pomôže verejnosti jednoznačnejšie identifikovať povolania a odborné činnosti, na výkon ktorých pripravuje stredná odborná škola svojich absolventov. O zmenu názvu bude môcť ministerstvo školstva požiadať zriaďovateľ strednej odbornej školy a to o nej rozhodne do 60 dní od doručenia žiadosti.

Okrem toho sa na základe úspešného ukončenia experimentálneho overovania do sústavy odborov vzdelávania zaradia tri učebné odbory: operátor strojárskej výroby, elektromechanik – chladiace zariadenia a cukrár kuchár. Okrem toho pribudne aj deväť študijných odborov: dopravná akadémia, starostlivosť o seniorov v sociálnych službách, reklamná tvorba, keramický dizajn, hudobno-dramatické umenie – muzikál, spev – stará hudba, spev – komorná hudba, hudba – stará hudba a hudba – komorná hudba. V nadväznosti na rokovania so subjektmi koordinácie odborného vzdelávania a prípravy sa zo sústavy odborov vzdelávania vypustí šesť študijných odborov: technicko-organizačné riadenie v priemyselnej výrobe, technické a informatické služby v hutníctve, v textile a odevníctve, prevádzka a ekonomika železníc, geológia a baníctvo a zdravotnícke služby. Učebný odbor biochemik s rôznymi zameraniami sa zároveň presunie zo skupiny odborov
technická a aplikovaná chémia do skupiny odborov potravinárstvo.

Zdroj: SITA

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte