Týka sa vás celiakia? Zbystrite pozornosť.

24.09.2020
Škola a rodina

Vedeli ste o tom, že na Slovensku máme viac než 23 000 celiatikov? Keďže jedinou správnou liečbou je pre nich bezlepková diéta, je naozaj nanajvýš dôležité, aby sa vedeli stravovať v súlade so svojím ochorením. S cieľom naučiť každého celiatika zorientovať sa vo všetkých chorobách vyvolaných neznášanlivosťou lepku, vychádza v nakladateľstve RAABE novinka: Bezlepková diéta.

Celiakia je geneticky podmienená, celoživotná a nevyliečiteľná permanentná precitlivenosť na lepok (glutén) na autoimunitnom podklade.

Neadekvátna a súčasne poškodzujúca imunitná reakcia vedie ku chronickému zápalu sliznice tenkého čreva a alterácii imunitného systému v tejto oblasti. Podstata vzniku celiakie je teda imunologicko-biochemická.

Imunitný systém jedinca s celiakiou veľmi senzitívne reaguje na prítomnosť obilných bielkovín, ktoré nie sú živočíšneho pôvodu alebo nezodpovedajú bielkovine ľudského organizmu. Dochádza k atrofii slizničných klkov, prehlbovaniu krýpt a k nahromadeniu zápalových buniek, čo sa prejavuje v narušení látkového metabolizmu a iných patologických zmenách, ktorými sa celiakia môže prejaviť. 

Kniha Bezlepková diéta pomáha pacientom zorientovať sa v možných zdrojoch zakázaných obilnín, ale taktiež vo výbere širokého spektra kvalitných potravín s obsahom vhodných živín a vlákniny. Navyše obsahuje viac ako 100 receptov, ktoré sú pre celiatikov veľkou pomocou v každodennom a hlavne bezpečnom stravovaní. Naučí aj správne čítať etikety potravín.

Vychádza ako súčasť úspešnej edície diét v RAABE, ktoré majú spoločného menovateľa MUDr. Petra Minárika, známeho gastroenterológa. Autormi novinky sú:

  • MUDr. JARMILA KABÁTOVÁ, PhD. / Gastroenterologička s dlhoročnou praxou s liečbou celiakie
  • ING. JARMILA KABÁTOVÁ, ml. / Nutričná terapeutka
  • EVA BLAHO / Vyštudovala zdravú výživu a fytoterapiu na prestížnej škole prírodnej medicíny ACNT v Austrálii. V roku 2011 ukončila trojročné štúdium Clinical Nutrition & Western Herbal Medicine.

Kniha prináša: 

• Najnovšie poznatky o diagnostike a liečbe

• Zoznam potravín rizikových a vhodných pre celiatika

• Prehľady rizík nedodržiavania bezlepkovej diéty a naopak pozitívny dopad dodržiavania bezlepkovej diéty na zdravie celiatika

• Rady, ktoré živiny je potrebné doplniť pri bezlepkovej diéte

• Odporúčania, ako sa zorientovať pri nákupe v potravinách, ako čítať etikety a ako im rozumieť

• Viac ako 100 veľmi chutných receptov pre celiatikov s fotografiami

 

Viac informácií o knihe nájdete TU.

 

 
 
 
 

Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.

Kľúčové slová

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte