Vzdelávanie a výchova
Prírodoveda - Ľadová čokoláda

	Okrem samotnej čokolády je najdôležitejšou prísadou kokosový olej. Spôsobuje chladný pocit v ústach pri jedení ľadovej čokolády. Na to, aby sa roztopil, potrebuje teplo,ktoré si odoberá z úst. Preto máme pocit, že čokoláda je studená, aj keď sme ju práve nevytiahli z chladničky.
	Pripravili sme si pre vás pracovný list, v ňom sa dozviete, ako ľadovú čokoládu pripraviť. Okrem postupu obsahuje otázky pre žiakov, ktoré sú zamerané na pozorovanie a premeny skupenstva.
| 
					Tematický celok: 
					• Zmena skupenstva vplyvom tepla 
					• Vlastnosti látok a zmeny vlastností látok 
					Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne: 
					• Žiak vie, že hmota sa vplyvom tepla mení, pri čom sa menia skupenstvá. 
					• Vie vysvetliť, že vplyvom sa mení skupenstvo tuhé na kvapalné a tento jav sa nazýva topenie. 
					• Topenie vysvetľuje na príklade roztápania ľadu a dáva ho do súvisu s bežnou skúsenosťou – topenie čokolády v dlani. 
					Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy: 
					Osobnostný a sociálny rozvoj | 
|  | 
 
                             
                            