Ako sa rodí chlebík - edukačná aktivita

30.04.2013
Vzdelávanie a výchova

Edukačná aktivita Cesta chlebíka je určená deťom vo veku 4 – 5 rokov. Pomocou aktivít a pracovných listov na stiahnutie sa deti oboznámia s tým, z čoho sa robí chlebík, kto ho vyrába a čo pochádza z obilia.

1. Hra Nakŕmime kuriatka
Pomôcky: zrnká pšenice, škatuľky, kuriatko, modelovacia hmota, pomôcky na maľovanie. Učiteľka vezme malú škatuľku, zahrká ňou a deti hádajú, čo v nej môže byť. Vyberie z nej pšeničné zrnko, položí ho na stôl, potom vyberie druhé, tretie, štvrté. Pritom deti nahlas počítajú: „1, 2, 3, 4!“ Opäť zahrkoce škatuľkou a pýta sa: Hrká? (Nehrká, lebo je prázdna.) Učiteľka vyzve jedno dieťa, aby do každého rohu škatuľky dalo jedno zrnko. Koľko kuriatok by sem malo pribehnúť, aby sa každému dostalo jedno pšeničné zrnko? Aj jedno kurča by vedelo zjesť všetky štyri zrnká? Učiteľka vezme kurča, priloží ho ku škatuľke tak, aby kurča schytilo jedno zrnko. Koľko ešte zostalo? (Tri.) Kuriatko schytí ešte jedno zrnko. Koľko ich zjedlo? Koľko ich ešte zostalo? (Dve.) Zostalo ich viac alebo menej než zjedlo? (Rovnako.)

Kurča zožerie aj ostatné dve zrnká a deti zistia, že už nezostalo nič. V ďalšej časti hry jedno z detí rozdelí papierové košíčky a každé dieťa si vloží do svojho košíčka štyri pšeničné zrnká. Učiteľka chodí pomedzi stoly s kuriatkom. Tu i tam si kurča zobne 1 alebo 2 zrnká a dieťa má odpovedať, koľko zŕn ostalo v košíčku. Nakoniec sa kurča nasýti, napije vody a ide spať. Deti dajú zvyšné zrnká späť do hrnčeka.

2. Práca detí
• 1. skupina: Modelovanie – rozdáme deťom plastelínu alebo iný modelovací materiál a ukážeme im, ako majú vyzerať rožky či bochníky chleba alebo buchtičky.
• 2. skupina: Kreslenie – deti budú maľovať farbami predkreslené rožky alebo bochníky chleba na výkrese.

3. Práca s pracovnými listami
Kto vyrába chlebík? a Čo pochádza z obilia? Stiahnite si tieto pracovné listy >>

Viac aktivít nájdete v diele Dieťa a jeho svet.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte