V ZŠ konenčne vymenia storočnú strechu

14.03.2011
Prevádzka školy

Základnej škole (ZŠ) Mihálya Tompu s vyučovacím jazykom maďarským v Rimavskej Sobote sa podarilo získať financie na opravu strechy. Na najstaršej budove školy sa tak po 103 rokoch menia škridle na streche, pretože už bola v havarijnom stave.

Sumu 135 700 eur poskytlo na opravu ministerstvo školstva, na ktoré sa mesto obrátilo so žiadosťou o odstránenie havarijnej situácie.

„Podarilo sa nám získať financie na opravu strechy. Na suterén, ktorý si tiež vyžaduje rekonštrukciu, pretože tam zateká a musíme každý rok maľovať, to už nevyjde,“ konštatoval riaditeľ ZŠ Štefan Orosz.
  
Stavebné práce vykonáva firma Stavomat z Rimavskej Soboty a ich realizácia sa rozbehla začiatkom marca. Strecha by mala byť vymenená do začiatku nového školského roka. „Samozrejme, strecha by mohla byť hotová rýchlejšie, no som zodpovedný za bezpečnosť 540 detí. Jedna časť strechy sa dá opravovať aj počas výchovno-vzdelávacieho procesu, no na druhej sa robiť nedá, pretože sa nachádza pri školskom dvore.
  
Ten sa využíva počas prestávok a na hodinách telesnej výchovy,“ spresnil riaditeľ, ktorý sa dohodol s dodávateľom, že práce na druhej časti strechy začnú od letných prázdnin.
  
Škola sa po oprave strechy bude uchádzať aj o financie na rekonštrukciu suterénu a niekoľkých tried. Orosz sa plánuje zapojiť do výziev Ministerstva kultúry SR, pretože má záujem aj o obnovu fasády a výmenu okien na historickej budove ZŠ.

Zdroj: SITA (Novohradské noviny)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte