Zvyšovanie cien potravín cítiť aj v bystrických jedálňach: AKO sa to dotkne školákov?

Všetci pociťujeme nárast cien potravín, ktorý je jedným z dôsledkov rekordnej inflácie. Dotklo sa to aj jedálnych lístkov v bystrických školách.

Všetci pociťujeme nárast cien potravín, ktorý je jedným z dôsledkov rekordnej inflácie. Dotklo sa to aj jedálnych lístkov v bystrických školách.
Na základe neustále rastúcich cien potravín je viac ako potrebná úprava finančných pásiem, na základe ktorých sú zostavované jedálne lístky v základných a materských školách. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.
Limitované financie
„Tak, ako ostatné samosprávy, aj Banská Bystrica pociťuje potrebu zvýšenia finančných pásiem už niekoľko mesiacov,“ uviedla hovorkyňa.
„Napriek limitovanému objemu financií na potraviny sa naše panie kuchárky v školských jedálňach zo všetkých síl snažili pripraviť našim deťom čo najkvalitnejšiu stravu. Školské jedálne sa zapájajú do celospoločenských programov, akými sú Školské ovocie alebo Školské mlieko, ktoré negatívne finančné dopady zmierňujú, a zároveň zvyšujú nutričnú hodnotu stravy,“ hovorí vedúca Oddelenia ekonomiky školstva Msú v Banskej Bystrici Monika Kišová.

Bez obavy
V prípade, že by boli finančné pásma navýšené, samosprávy budú mať do 31. decembra 2022 prechodné obdobie na to, aby mohli predložiť mestským zastupiteľstvám novelu všeobecne záväzných nariadení, ktorých súčasťou je ustanovenie výšky finančných pásiem.
„Školské jedálne pripravujú už od polovice októbra stravu bez obavy z prekročenia stanovených finančných pásiem. Všetky výdavky navyše budú školským jedálňam zo strany mesta dofinancované,“ dodala Adamovičová.

 

Zdroj: dnes24.sk

 

 

„Všeobecný lexikón" ŠKOLSKÁ JEDÁLEŇ pre vedúcich zamestnancov zariadení školského stravovania (školské jedálne, internátne jedálne aj výdajne jedál) ponúka odpovede na manažérske otázky, problémy z praxe riadenia jedálne – personálne, ekonomické, finančné, prevádzkové. Publikácie inšpiruje a ponúka potrebné informácie ohľadom zdravého stravovania a prináša námety napríklad aj na rôzne projekty, ktoré jedálne realizujú.

 

 

Zdroj: raabe.sk