Zostavovanie jedálnych lístkov v školskej jedálni

Vyvážená strava, dostatok zeleniny a ovocia a ostatných živín zabezpečia, čo náš imunitný systém potrebuje. Popri tom je potrebné riešiť aj náš tráviaci systém a jeho regeneráciu, ktorá má ochrániť náš organizmus pred rôznymi ochoreniami, prírodnými zdrojmi probiotík, ako sú kapusta, jogurty aj kefír. Nehovoriac o dôležitosti konzumácie strukovín.

Nezabúdajme na správny a sezónne vhodný pitný režim, ktorý naše telo prehreje v zimnom období a schladí v letnom období. Zároveň telo doplní o dôležité minerály a vitamíny v podobe rôznych druhov prírodných štiav a čajov bez pridaného cukru, konzervantov a umelých farbív alebo čajov z liečivých bylín.

 

Základné piliere stravovania detí a plodná diskusia o skladbe jedálnych lístkov

Školské stravovanie je súčasťou legislatívneho základu výchovy a vzdelávania v Slovenskej republike. Je súčasťou zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov a ustanovenia jednotlivých textov upravujú činnosť, organizáciu, riadenie a ďalšie dôležité náležitosti fungovania školských stravovacích zariadení. Z hľadiska štatistického zberu informácií ide o stravovacie služby v ekonomickej klasifikácii, avšak z pohľadu výchovy a vzdelávania, a najmä z pohľadu zdravotníctva, ide o činnosť s vysoko preventívnym charakterom v oblasti výživy detí a mladej generácie.

 

Ďalšie podrobnosti o školskom stravovaní upravujú vykonávacie predpisy, z ktorých je potrebné upriamiť pozornosť najmä na výrobu jedál a skladbu jedálneho lístka v závislosti od vekovej kategórie stravníkov.

 

Zostavujem jedálny lístok správne? Kde robím chyby?

Tieto otázky od kuchárok a vedúcich školských jedální sú časté, ale ozývajú sa aj rodičia. Vysvetliť princípy skladby jedálneho lístka vyžaduje dlhšie obdobie vrátane skúseností z praxe. Predtým je však vhodné osvojiť si prílohu č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania pod názvom Zásady na zostavovanie jedálnych lístkov v zariadení školského stravovania, ktoré sú pre každú školskú jedáleň záväzným dokumentom. Individuálne zmeny týchto zásad môže ovplyvniť len:

...

Autor: Ing. Silvia Tokárová

Viac si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 4/2023.

 

Zdroj: raabe.sk