Sedem dobrých dôvodov, prečo by sme mali jesť cviklu

Pamätáte si cviklu zo školskej jedálne, bývalo vám z nej "nevoľno" a odvtedy ste jej už pre istotu nedali šancu? Pozor, oplatí sa to. Stačí malá zmena v príprave a zo zeleniny je malý zázrak.

Cvikla obsahuje nielen dôležité živiny (vitamín B, železo, horčík a drasík), ale je dodávateľom takých živín, ktoré sa nachádzajú len v niektorých potravinách.
Znižuje krvný tlak
Cvikla je bohatá na dusičnany. Tieto sa v tele premieňajú na oxid dusnatý, ktorý uvoľňuje a rozširuje krvné cievy, aby mohli lepšie transportovať kyslík a živiny. Lepší krvný obeh znižuje krvný tlak, pomôže už pohár cviklovej šťavy denne.
Znižuje riziko srdcových ochorení
Cvikla obsahuje veľa betaínu, alkaloidu a vitamínu B, ktoré spolu v krvi znižujú cholesterol. Konzumáciou cvikle môžeme predísť artériovým a srdcovým ochoreniam.

Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.