Sanitačný režim v zariadení školského stravovania

Sanitačný režim zahŕňa sanitáciu výrobných priestorov, skladov, ostatných priestorov, ako aj zabezpečenie čistoty nevýrobnej časti a sanitárneho zariadenia. Predstavuje nástroj na dosiahnutie vyššieho štandardu bezpečnosti potravín. So sanitačným poriadkom je potrebné oboznámiť všetkých zamestnancov, ktorí v prevádzke pracujú. Informáciu potvrdzujú svojím podpisom najlepšie na pracovnej porade.

Súčasťou dokumentácie je vecný a časový harmonogram realizovania sanitačných postupov

pre každý úsek s určením zodpovednej osoby. Sanitačný harmonogram je vyvesený na viditeľnom a prístupnom mieste vždy v prevádzke, ktorej sa týka.

Čo obsahuje sanitačný režim

Sanitačný harmonogram musí obsahovať:

  • predmet sanitácie – označenie čistiacich predmetov a zariadenia, ktoré na sanitáciu používame,
  • plán a frekvenciu sanitácie – vrátane plánu dezinsekcie a deratizácie,
  • používané dezinfekčné prostriedky – ich čas pôsobenia a koncentráciu použitého prostriedku,
  • spôsob aplikácie,
  • spôsob odstránenia zvyškov použitých prostriedkov.

Realizácia sanitácie v ZŠS

  • Sanitáciu vykonávame na začiatku a na konci zmeny.
  • Pre sanitáciu počas prevádzky určujeme konkrétnu zodpovednú osobu.
  • V sanitačnom poriadku uvedieme používané dezinfekčné prostriedky, spôsob ich použitia, dávkovanie a pracovný postup.
  • Ako ochranu pred škodcami používame v rámci prevencie sieťky na oknách proti lietajúcemu hmyzu.
  • Represívny zásah vo forme deratizácie, dezinsekcie realizujeme podľa potreby, spravidla raz ročne počas školských prázdnin.
  • Vykonanú sanitáciu evidujeme.

Nezabudnite, že v rámci sanitačného režimu sa určuje aj celý postup pri umývaní riadu.


 

Ak Vás zaujíma téma sanitačného režimu v školskej jedálni, dočítate sa o ňom v publikácii Školská jedáleň.