Podporné opatrenia pre školy a školské zariadenia – diétne stravovanie

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo školstva“) od 1. septembra 2023 zaviedlo nový systém podporných opatrení vo výchove a vzdelávaní poskytované školou alebo školským zariadením.

Podporné opatrenia pre deti a žiakov poskytuje škola alebo školské zariadenie podľa § 145a zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Cieľom poskytovania podporných opatrení je plnohodnotné zapájanie detí alebo žiakov do výchovy a vzdelávania a rozvíjanie ich vedomostí, zručností a schopností s ohľadom na svoje personálne, priestorové, materiálno-technické a finančné podmienky. 

Konkrétne podporné opatrenia definuje Katalóg podporných opatrení č. 2023/13957:1-C1661. Obsahuje celkom 21 podporných opatrení. Jedným z podporných opatrení uvedených v katalógu je zabezpečenie diétneho stravovania v zariadení školského stravovania. 

Podporné opatrenie 3.19 Zabezpečenie diétneho stravovania 
Podporné opatrenie poskytuje priestor v zariadeniach školského stravovania na stravovanie detí/žiakov so zdravotnými obmedzeniami tak, aby ich pobyt v školách a školských zariadeniach počas výchovno-vzdelávacieho procesu bol rovnocenný s ostatnými deťmi/žiakmi. Deti/žiaci s diétnou stravou majú v prípade porušenia diéty znížené vnímanie, koncentráciu, zvýšenú agresivitu a pod. 

Diétna strava v zariadení školského stravovania je nevyhnutná pre deti/žiakov s vybranými diagnózami. Podávanie diétnej stravy umožní týmto deťom účasť aj na popoludňajších výchovno-vzdelávacích aktivitách, posilní ich socializáciu a má priaznivý vplyv na zamestnanosť ich rodičov.

Ministerstvo školstva podľa § 140 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vydalo materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie (revízia 2023) s účinnosťou od 1. septembra 2023.
...
Zostávajúci časť tohto príspevku, ako aj ďalšie články si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 10/2023.

Zdroj: Mgr. Ľudmila Očenášová