Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie – revízia 2021

Výživa aj jej faktory významnou mierou ovplyvňujú zdravie a pohodu každého jednotlivca. Podvýživa, nedostatok stopových prvkov, nadváha a obezita, ako aj neprenosné chronické choroby sú bezprostredne spojené s nezdravou stravou a majú vysoké sociálne a ekonomické náklady, individuálne i celospoločenské. V oblasti zdravého stravovania detí plní školské prostredie a školské stravovanie významnú úlohu. Prostredníctvom stravy podávanej v zariadeniach školského stravovania vedie deti od predškolského veku k budovaniu správnych stravovacích návykov a k preferencii kvalitných potravín a vyvážených pokrmov.

S účinnosťou od 1. septembra 2021 vydalo Ministerstvo školstva, vedy výskumu a športu Slovenskej republiky podľa § 140 ods. 4 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie (ďalej len „MSN“).

 

Ciele revízie

Zámerom aktualizácie MSN je reagovať na aktuálne poznatky vedy o výžive a odporúčania Rady EÚ, WHO, ako aj IARC a európskych spoločností pre výživu, a to obmedzením používania potravín bohatých na pridaný cukor, nasýtené tuky, transmastné kyseliny a pridanú soľ. Revíziou receptúr sa z MSN odstránili cukrom sladené nápoje, cukrom sladené mliečne výrobky, raňajkové cereálie, pekárske výrobky s cukrom, cukrovinky, mrazené hotové jedlá, sladké pochutiny, hotové omáčky a cukrárske výrobky. Miestne a tradičné pokrmy, nerozlučne späté s kultúrou našej krajiny, aj naďalej ostávajú v školskom stravovaní zachované, avšak u niektorých sa obmedzuje ich frekvencia podávania v rámci celkovej skladby jedálnička.

Vo všetkých receptúrach MSN je urobený nový prepočet energetických a nutričných hodnôt jednej porcie jedla podľa vekových kategórií stravníkov a doplnené sú aj alergény, ktoré sa v danej receptúre pripravovaného pokrmu nachádzajú.

Viac si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 8/2021.

ŠKOLA A STRAVOVANIE

Zdroj: raabe.sk