Kontrolná činnosť v zariadení školského stravovania – kto, kedy, v akom rozsahu?

Kontrolné orgány (inštitúcie) a ich kompetencie sú v tomto texte pomenované neformálne, t. j. bez uvedenia nadväznosti na príslušné ustanovenia všeobecne záväzných právnych predpisov,v a to tak, aby textu porozumeli aj zamestnanci zariadenia školského stravovania, ktorí nemajú právne vedomosti. Kontrola môže byť vykonávaná z hľadiska rôznych aspektov, v tomto texte však kladieme dôraz na skutočnosti, ktoré vás v praxi najviac zaťažujú.

 

Kontrolnú činnosť v školských jedálňach (ďalej len „ŠJ“) môžu vykonávať aj iné inštitúcie/osoby, ako napr. finančná kontrola, kontrola ochrany spotrebiteľa (SOI), inšpektorát práce, kontrola MPRV SR (z hľadiska európskych zdrojov, dotácií na celospoločenské programy podpory zdravia), kontrola príslušných úradov práce (z hľadiska dotácií na výchovu k stravovacím návykom atď.). Uvedené kontroly však tento príspevok nezahŕňa.

 
Kontrolná činnosť vedúcej ŠJ
Kto?
 Vedúca školskej jedálne ako vedúci zamestnanec a zástupca zamestnávateľa na účely školského stravovania.
Kedy?
 Pravidelne a frekvenciu určí vedúca ŠJ, t. j. môže byť na dennej báze (kontrola dochádzky, kontrola bezrizikovosti prevádzky, zdravotnej spôsobilosti zamestnancov), na dennej, týždennej/mesačnej báze alebo náhodne – na účely plnenia pracovných povinností kolektívu aj jednotlivcov atď.
 O kontrolách sa vedie záznam, ktorý nemá určený formát, postačí zošit s názvom
„Kontrolná činnosť v školskej jedálni“.
 
Kontrola zamestnávateľa
Kto?
 Riaditeľ školy alebo ním poverená osoba, spravidla je to zástupca školy.
Kedy?
 Plánované (preventívne), napr. podľa školského poriadku alebo plánu kontrolnej
činnosti.
 Operatívne v prípade zistenia nedostatkov v plnení pracovnej náplne alebo
v porušovaní pracovnej disciplíny vrátane BOZP a PO.
 Náhodné kontroly, napr. na účely preverenia a riešenia (v prípade doručenej sťažnosti
alebo podnetu na ŠJ).
V akom rozsahu?
 V plnom rozsahu z hľadiska plnenia pracovnej náplne a pracovnej disciplíny. Kontrola
obsahu ŠS z hľadiska kvality podávaných jedál všeobecne sa môže riaditeľom školy
vykonávať len za prítomnosti odborne spôsobilej osoby, t. j. metodika pre školské
stravovanie príslušného regionálneho školského úradu alebo mesta/obce.
...
 
Autor: Ing. Silvia Tokárová 
 
Viac si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 6/2023.
 
 
Zdroj: raabe.sk