Kam kráča výživa detí v školách

Dňa 6. júna 2023 sa uskutočnila pracovná porada vedúcich zariadení školského stravovania a školských úradov pre kraje Bratislava a Trnava s organizačným riadením regionálnych školských úradov s aktívnou účasťou mestskej časti Bratislava-Ružinov. Na pracovnej porade sa zúčastnila Mgr. Ľuboslava Vasilová, vedúca odboru školstva, kultúry a športu MČ Bratislava-Ružinov.

Pracovná porada
Nosnými témami programu boli:
Obsah kontrolnej činnosti podľa vyhlášky č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania a vyhlášky č. 21/2022 Z. z. o pedagogickej a ďalšej dokumentácii (lektori: Mgr. Gers, Mgr. Martišková, Ing. Tokárová).
Aktuálne právne predpisy a prax v školských jedálňach z hľadiska orgánu potravinovej kontroly (lektorka: Mgr. Rončáková).
Stav siete zariadení školského stravovania a vývoj stravovanosti v Slovenskej republike a v MČ Bratislava-Ružinov (lektorka: Ing. Tokárová).
Verejné obstarávanie v školskom stravovaní (lektor: JUDr. Boška).
 
Na pracovnej porade sa zúčastnilo viac ako 200 vedúcich školských jedální, zástupcov školských úradov a ďalších hostí. Pracovná porada sa uskutočnila po dlhšom odmlčaní v dôsledku prísnych hygienických opatrení počas obdobia COVID-19 a bolo zjavné, že si účastníci užívajú fyzický kontakt a možnosť výmeny skúseností aj názorov. 
 
Obsah kontroly bol do programu zaradený aj kvôli objasneniu postupov vybraných subjektov kontroly z pohľadu cielenej kontroly a následne zdôraznenia kompetencií týchto vybraných subjektov kontroly. 
 
Štatistika v číslach bola prezentovaná ako celok z pohľadu našej krajiny a zároveň vekových kategórií stravníkov, ako aj jednotlivých krajov.
 
Hygiena a zmeny v legislatíve sa prakticky školských jedální výraznejším spôsobom nedotkli, skôr uvoľnili režim pre gastrprevádzky, napr. predĺženie času výdaja stravy až do 4 hodín od výroby jedla.
 
Najviac zaujala téma a najväčšie množstvo pripomienok a otázok odznelo k téme verejného obstarávania potravín v školskom stravovaní
 
Zdroj: Ing. Silvia Tokárová
...
 
Zostávajúcu časť tohto príspevku, ako aj ďalšie články si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 7/2023.