Cholesterol, vajíčka a deti

Keby existovalo niečo ako bezchybný pokrm, vajcia by boli kandidátom číslo jeden. Sú ľahko dostupné, jednoduché na prípravu, cenovo prístupné a nabité bielkovinami. Po celé desaťročia je však konzumácia vajec kontroverzná, kvôli ich vysokému obsahu cholesterolu – čo niektoré štúdie spájajú so zvýšeným rizikom srdcových chorôb. Jeden vaječný žĺtok obsahuje asi 187 miligramov (mg) cholesterolu, čo je viac ako polovica z odporúčaného denného množstva 300 mg. Je vajíčko naozaj náš nepriateľ?

Čo je to cholesterol?

Cholesterol, žltkastý tuk produkovaný v našej pečeni a črevách, sa nachádza v každej bunke nášho tela. Potrebný cholesterol si vyrába naše telo svojpomocne (asi 75 %), ale nachádza sa tiež v živočíšnych produktoch, ktoré konzumujeme, vrátane hovädzieho mäsa, kreviet, syrov, masla a samozrejme vajíčok. Naše telo potrebuje cholesterol, ktorý vyrába alebo konzumuje, aby pomohol spracovať vitamín D. Cholesterol je tiež potrebný na tvorbu hormónov (testosterón a estrogén) a na podporu trávenia. Niekedy sa stane, že naše telá nespracujú správne cholesterol, ktorý tvoria alebo ktorý jeme, čo môže byť jednou z príčin vysokej hladiny cholesterolu.

Cholesterol je transportovaný okolo nášho tela molekulami lipoproteínov v krvi. Každý človek má inú kombináciu rôznych druhov lipoproteínov a táto individualita hrá úlohu pri určovaní nášho rizika vzniku srdcových chorôb. Cholesterol s nízkou hustotou lipoproteínov (LDL) – označovaný ako „zlý“ cholesterol, sa prenáša z pečene do tepien a telesných tkanív. Vedci tvrdia, že to môže mať za následok hromadenie cholesterolu v cievach, čo zvyšuje riziko kardiovaskulárnych chorôb. Ani vedci však definitívne nespájajú konzumáciu cholesterolu so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb. Najnovší výskum profesorky výživových vied Marie Luz Fernandez, na University of Connecticut v USA, napríklad nezistil žiadny vzťah medzi konzumáciou vajec a zvýšeným rizikom srdcových ochorení.

Viac si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 6/2021.