Aplikácia princípov k Materiálno-spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie s účinnosťou od 1. septembra 2018


Materiálno-spotrebné normy majú záväzný charakter pre všetky zariadenia školského stravovania zaradených do siete škôl a školských zariadení Slovenskej republiky. Rovnako aj Aplikácia princípov MSN. Základnou požiadavkou praktickej aplikácie MSN je zachovať výrobu jedál a nápojov z čerstvých surovín, používať potravinové komodity najvyššej kvality s vysledovateľnosťou pôvodu, využiť alternatívne potravinové komodity z dôvodu personálnej náročnosti a preukázateľných finančných úspor.

Pre koho sú MSN vypracované ?

Jednotlivé normy a receptúry sú vypracované pre 4 vekové skupiny stravníkov:

  • dávky potravín pre vekovú skupinu A: pre 2- až 5-ročné deti materských škôl,
  • dávky potravín pre vekovú skupinu B: pre 6- až 10-ročných žiakov základných škôl,
  • dávky potravín pre vekovú skupinu C: pre 11- až 15-ročných žiakov základných škôl,
  • dávky potravín pre vekovú skupinu D: pre 16- ž 19-ročných žiakov stredných škôl a dospelých stravníkov.

Odporúčané výživové dávky

Zariadenia školského stravovania v zmysle § 140 ods. 4 zákona 245/2008 Z. z. (školský zákon) pripravujú jedlá a nápoje podľa odporúčaných výživových dávok (ďalej len OVD).

  1. MSN sú vypracované s technologickými postupmi prípravy pokrmov, nápojov a výživovou hodnotou, ktorá je stanovená na základe výživových faktorov OVD obyvateľstva SR – 9. revízia – Vestník MZ SR čiastka 4 – 5, zo dňa 19. 6. 2015.
  2. Optimálne výsledky hodnoty nutričných prepočtov pokrmov a nápojov je možné získať v priemere cca za 20 po sebe nasledujúcich pracovných dní, teda z mesačnej skladby jedálnych lístkov.
  3. V súlade s praktickou aplikáciou používania MSN je potrebné, aby pri poskytovaní stravovania v zariadení školského stravovania boli dodržané Zásady zostavovania jedálnych lístkov Príloha č. 1 k vyhláške MŠ SR č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, vrátane časovej a obsahovej štruktúry jedál.
  4. Z celkovej dennej výživovej dávky sa počíta v priemere:
    • na raňajky               18 %
    • na desiatu               15 %
    • na obed                   35 %
    • na olovrant              10 %
    • na večeru                22 %

Ak sa v zariadení školského stravovania podáva aj druhá večera, predstavuje zvýšenie príjmu energie a výživových faktorov o 5 až 10 % v porovnaní s OVD.

Finančné pásma

Zariadenia školského stravovania poskytujú stravovanie podľa finančných podmienok vo výške nákladov na nákup potravín podľa jednotlivých finančných pasiem, vydaných MŠ SR (finančné pásma pre bežné stravovanie, pre diétne stravovanie, pre stravovanie žiakov športových tried a športových škôl, finančné pásma pre internátne zariadenia a zariadenia s nepretržitou prevádzkou).

Pri stanovení finančného pásma na nákup potravín na jedno jedlo sa určuje jednotné finančné pásmo pre stravníkov všetkých vekových kategórií vrátane dospelých (zamestnanci a iné fyzické osoby), okrem stravníkov s diétnym stravovaním a žiakov športových tried a športových škôl.

Stanovenie výšky finančného pásma

Stanovenie výšky finančného pásma na nákup potravín zodpovedá cenovým reláciám základných potravinových komodít v danom regióne. Jeho čerpanie je potrebné v priebehu školského roka vyrovnať tak, aby finančný limit na konci mesiaca nebol nižší, ale ani neprevýšil 10 % jednodňového finančného limitu na nákup potravín.

Marta Hlavatá


 

 

Chcete sa viac dočítať o aktualizácii MSN od septembra 2018? Celý článok nájdete v publikácii Školská jedáleň.