Ako vyskladať jesenné menu?

Ľudské telo, ktoré stvorila príroda, je nádherné. Je to integrovaný komplex rôznorodých orgánov a ich funkcií vyúsťujúcich k fenoménu život. Počas tohto života je telo stimulované, podnecované, trestané, odmeňované a utvárané svetom, do ktorého bolo vrhnuté. Telo sa stáva tým, čo koná a čo prijíma. A ak nekoná, potom platí, že čo nepoužívame a čo devastujeme, o to prídeme. Telo človeka zjednocuje telesnú, psychickú a duševnú stránku človeka. Telesné a psychické procesy spolupôsobia. Zdravie je primeraná rovnováha, koordinácia všetkého, čo sme.

Rovnováha je podstatná

A aby sme si túto rovnováhu udržali čo najdlhšie, je dôležité mať v pohode nielen psychiku, ale aj stravu. Mnohí z nás si neuvedomujú, že či chceme alebo nie, strava je pre naše zdravie veľmi podstatná. Môže ho totiž ovplyvniť ako pozitívne, tak aj negatívne. Z vlastnej praxe môžem povedať, že často sa v našom jedálničku vyskytujú neustále dookola tie isté potraviny. A to je chyba. Potom nám chýbajú rôzne vitamíny a minerály. Neochudobňujme svoj jedálniček o potraviny, ktoré sú plné vitamínov a minerálov. A ktoré sú to? No predsa tie, ktoré sú dostupné práve v tom danom období.

Jeseň plná vitamínov

Jeseň sa blíži míľovými krokmi. Ani sa nestihneme spamätať a je tu. Treba sa ňu tešiť, pretože nám prináša plody prírody. A tie sú priam vitamínovými bombami. Na jeseň máme záhrady plné čerstvých potravín, tak sa ich snažme využiť čo najviac. Naše telo to potrebuje. Práve z čerstvých potravín si naše telo zoberie najväčšie množstvo vitamínov a minerálov.  Po zbere ovocia a zeleniny sa totiž znižuje množstvo vitamínov a minerálov v nich. Preto je využitie sezónneho ovocia a zeleniny také výhodné pre naše telo. Ďalším dobrým spôsobom udržania dostatočného množstva vitamínov a minerálov v potravinách je ich rýchle zamrazenie. To môžeme potom využiť v zimnom období.

Potraviny hodné povšimnutia

Vráťme sa však k jesenným plodom. Ktoré sú to? Aby ste lepšie pochopili, prečo zaradiť do jedálnička jednotlivé potraviny, poviem vám k nim zopár slov. Na jeseň určite zaraďte do svojho jedálnička:

Tekvica

Tekvica je skvelým zdrojom draslíka a betakaroténu, ktorý sa premieňa na vitamín A a zabezpečuje výživu pre kosti, zuby a očné tkanivo. Okrem toho sú tieto plody bohaté na niektoré minerály vrátane vápnika a horčíka, ako aj na vitamíny E (vynikajúci antioxidant), C a niektoré vitamíny typu B.

Ing. Janka Trebulová


 

 

 

 

Chcete sa dozvedieť, aké sú najvhodnejšie a najvýhodnejšie jesenné potraviny, ktoré odporúča výživová poradkyňa? Celý článok nájdete v časopise Škola a stravovanie.