Zdravšia strava pre školákov: V Nitre by mali jedávať viac rýb a MENEJ bravčového

Nitrianske školské jedálne dostali viaceré odporúčania na zlepšenie stravy pre deti. Čo by mali zmeniť?

Na mestských základných a materských školách v Nitre prebehla analýza stravovania. Zameraná bola na hĺbkové zhodnotenie súčasného jedálnička. Jej výsledkom boli viaceré odporúčania ako zlepšiť jedálničky žiakov.
„Hodnotili sa 3 jedálne lístky a použitie surovín na ich prípravu hlavne z pohľadu ich čerstvosti, sezónnosti a pôvodu použitých potravín tak, aby boli v súlade s požiadavkami jedálne a platnou legislatívou,“ priblížil hovorca mesta Tomáš Holúbek.
Osobitná pozornosť bola podľa hovorcu venovaná kategórií bezmäsitých jedál, ale posudzovali sa samostatne polievky, hlavné jedlo, prílohy, šaláty. Zároveň sa realizoval monitoring soli a posúdil sa pitný režim s návrhom na ďalšie vhodné druhy nápojov na každodenné používanie.

Dostali odporúčania
Po návšteve skladu surovín dostali školy odporúčanie nahradiť suroviny, ktoré nezodpovedajú kvalitatívnym požiadavkám. Napríklad pretlak s obsahom len 46% paradajok, pričom požiadavka je na 100% paradajkový pretlak alebo potraviny s obsahom umelých sladidiel a s vysokým množstvom konzervantov a podobne.
Školy tiež dostali zoznam lokálnych dodávateľov kvalitných potravín. „Súčasťou analýzy boli ďalej tipy, ako zatraktívniť ponuku podávanej čerstvej zeleniny, ako zatraktívniť servis, prezentáciu jedál ale aj návrhy a tipy, ako o zmenách informovať stravníkov a rodičov a tipy na ďalšie vzdelávanie personálu jedálne,“ vymenúva hovorca.
Oproti pôvodným receptúram je možné navýšiť podiel zeleniny až o 40 %, napríklad zahusťovaním polievok strúhanou zeleninou, alebo rozmixovaním jej časti.

Zmeny v jedálničkoch
„Pre zloženie jedálničkov sa odporúčania týkali napríklad pestrosti a rovnomernosti zastúpenia druhov mias (v školách prevyšuje zastúpenie bravčového mäsa), zvýšeniu zastúpenia rýb, uprednostňovaniu sezónneho a čerstvého ovocia a zeleniny pred sterilizovaným, požívanie čerstvých byliniek …, pri bezmäsitých jedlách dbať na dostatočné zastúpenie rastlinných bielkovín,“ uvádza hovorca.
V jedálničku bolo podľa hovorcu malé zastúpenie rýb, kde sa navrhli úpravy od edukácie detí učiteľmi, vyskúšaní nových receptúr a komunikácie s rodičmi.
„Prevažovalo aj zastúpenie bravčového mäsa, pričom pre deti je vhodnejšie podporiť zastúpenie morčacieho, kuracieho, králičieho a dbať na rovnomerné zastúpenie mias v jedálničkoch vrátanie teľacieho, hovädzieho,“ dodal.
V bezmäsitých jedlách bolo podľa analýzy málo bielkovinovej zložky, predovšetkým v sladkých múčnych jedlách.

Bulgur, kuskus aj batáty
Školy dostali odporúčania k jednotlivým jedálničkom, samostatne boli vyhodnotené polievky, mäsité jedlá, bezmäsité jedlá, na ktoré bola sústredná osobitná pozornosť z pohľadu zastúpenia potrebného obsahu bielkovín v nich.
Napríklad cestoviny s kakaovou posýpkou by mali byť nahradené šúľancami s orechmi a tvarohom.
Viac by sa tiež mala využívať kombinácia obilnín so strukovinami, zelenina s vajcom alebo s mliečnym výrobkom.
Znížiť sa majú pokrmy z bravčového mäsa a častejšie sa by sa mali zaradiť morčacie, kuracie, králičie, zvýšiť zastúpenie rýb, rozšíriť používané prílohy o bulgur, kuskus, batáty, zemiakové pyré kombinovať s mrkvou/karfiolom, pšeničnú múku čiastočne nahrádzať špaldovou, pohánkovou, celezrnou, použitie byliniek na spestrenie jedál.

Bez polotovarov
Stopku by mali dostať aj polotovary, konzervované jedlá a pokrmy, ktoré nezodpovedajú minimálnym kvalitatívnym požiadavkám podľa aplikácie revidovaných MS noriem z roku 2021.
Je podľa radnice možné všetky odporúčania zaviesť do školských jedální? „Odporúčania boli navrhované tak, aby ich vedeli školské jedálne zaviesť a boli v súlade v roku 2021 revidovanými materiálovo- spotrebnými normami a receptúrami. Vypracované analýzy prešli aj nezávislou kontrolou, ktorú vykonali MVDr. Ľubica Krajničáková – metodik pre školské stravovanie v rámci Košického kraja a MUDr. Jana Babjaková, Phd, ZO Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu,“ dodal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

 

Zdroj: dnes24.sk 

 

„Všeobecný lexikón" ŠKOLSKÁ JEDÁLEŇ pre vedúcich zamestnancov zariadení školského stravovania (školské jedálne, internátne jedálne aj výdajne jedál) ponúka odpovede na manažérske otázky, problémy z praxe riadenia jedálne – personálne, ekonomické, finančné, prevádzkové. Publikácie inšpiruje a ponúka potrebné informácie ohľadom zdravého stravovania a prináša námety napríklad aj na rôzne projekty, ktoré jedálne realizujú.

 

 

Zdroj: raabe.sk