V školských jedálňach našli 70 kilogramov brazílskeho mäsa

Po tom, ako hlavný hygienik Ján Mikas vyzval prevádzkovateľov stravovacích zariadení, aby preventívne nepoužívali žiadne brazílske mäso, spustili hygienici na celom Slovensku mimoriadne kontroly. Robili sa aj v žilinskom regióne.

Kvôli škandálu s pokazeným hovädzím a hydinovým mäsom hygienici od 23. marca do 6. apríla skontrolovali 21 školských jedální v okresoch Žilina a Bytča.
V štyroch školských stravovacích zariadeniach našli aj brazílske mäso.
„Najčastejšie išlo o kuracie pečienky hlboko zmrazené a mrazené kuracie prsia v celkovom množstve 68,98 kilogramov,“ informoval regionálny hygienik Martin Kapasný. Všetky stravovacie zariadenia nakúpili mäso, ktoré bolo na trhu umiestnené oficiálne. Hygienici zakázali jedálňam podozrivé mäso a výrobky z Brazílie používať.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva okrem mimoriadnych kontrol emailom kontaktoval všetky školské jedálne v okolí. Tridsaťsedem z nich poskytlo hygienikom informáciu, že z brazílskeho mäsa v ich zariadeniach nevarili. Mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania budú pokračovať aj v ďalších týždňoch.
Mäso z Brazílie sa nesmie používať na prípravu pokrmov v reštauráciách a jedálňach dovtedy, kým sa nepreukáže, že je zdraviu neškodné.
Kontroly sa kvôli škandálu robia po celom Slovensku.
Za dva týždne skontrolovali pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva 3779 zariadení spoločného stravovania. V 837 zariadeniach zistili mäso alebo mäsové výrobky pôvodom z Brazílie. Najčastejšie išlo o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože, mrazené kuracie pečienky a kuracie rezne hlboko zmrazené v celkovom množstve viac ako 24-tisíc kilogramov.

Zdroj: MY Žilinské noviny