Receptúry s obmedzením

 

Receptúry s obmedzením

autor: Mgr. Ľudmila Očenášová

 

Receptúru, ktorá obsahuje potravinové zložky (mäkké mäsové výrobky, údeniny, cukor) alebo technologický postup prípravy pokrmu vyprážaním, ktoré pri pravidelnej  a nadmernej konzumácii môžu prispieť k zvýšeniu rizika civilizačných ochorení, označenú znakom „*“, je možné zaraďovať do jedálneho lístka len obmedzene.

Frekvencia použitia receptúr s obmedzením v mesačnej zostave jedálnych lístkov:

  • jednozmenná prevádzka (pri podávaní obeda) 4 receptúry s *,
  • celodenná prevádzka (obed, večera) 8 receptúr s *.

 

Zoznam receptúr s obmedzením

 

NÁTIERKY, PRÍLOHY, BAGETY

· 2.033 Nátierka vajcová s oškvarkami · 2.055 Nátierka tvarohová s treščou pečeňou

· 2.073 Nátierka z treščej pečene

 

ZÁVARKY

· 4.010 Pečeňové halušky 

 

POLIEVKY

· 5.024 Polievka goralská · 5.032 Polievka hrachová s párkom ·  5.042 Polievka kapustnica s klobásou a hubami · 5.051 Polievka kelová s párkom ·  5.084 Polievka slovenská šajtlava

· 5.089 Polievka šarišská ľušta · 5.091 Polievka šošovicová s párkom

· 5.123 Polievka zeleninová s pečeňovými haluškami · 5.142 Vývar hovädzí

· 5.143 Vývar zeleninový · 5.144 Vývar slepačí · 5.145 Vývar hubový · 5.148 Polievka šošovicová s paradajkami

 

POKRMY Z HOVÄDZIEHO MÄSA

 · 6.001 Frankfurtské hovädzie mäso ·  6.002 Frankfurtský závitok · 6.019 Hovädzí plátok na slanine a horčici · 6.021 Hovädzí plátok po cigánsky · 6.023 Hovädzí tokáň na smotane

· 6.026 Hovädzia pečienka burgundská · 6.027 Hovädzia pečienka cigánska

· 6.038 Hovädzia pečienka ruská · 6.048 Hovädzie mäso na poľovnícky spôsob

· 6.049 Hovädzie mäso pikantné v zelenine · 6.061 Roštenka cigánska · 6.068 Roštenka schönbrúnska s paradajkami · 6.073 Španielsky vtáčik

 

...

Viac si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 1/2022.

Zdroj: raabe.sk