Odmeňovanie nepedagogických zamestnancov škôl

Viete ako sa odmeňujú nepedagogickí zamestnanci škôl, ako sa určuje ich plat a jeho jednotlivé zložky, ako sa zaraďujú do platových tried a ako sa posudzujú ich kvalifikačné predpoklady? 

 

1. Úvod

Článok spracúva tému odmeňovania nepedagogických zamestnancov škôl, určovania ich platu a jeho jednotlivých zložiek, ich nárokovateľnosť, spôsob zaraďovania do platových tried a posudzovanie ich kvalifikačných predpokladov. Zameriame sa na odmeňovanie zamestnancov tých škôl, ktoré pri odmeňovaní postupujú podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

 

2. Legislatívne východiská

  • Zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 553/2003 Z. z.“).
  • Nariadenie vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a dopĺňaní v znení neskorších predpisov (ďalej len „katalóg pracovných činností“).

 

3. Kvalifikačné predpoklady

Kvalifikačným predpokladom na účely zákona č. 553/2003 Z. z. ustanoveným pre najnáročnejšiu pracovnú činnosť, ktorú má zamestnanec vykonávať v rámci druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve, je vzdelanie a osobitný kvalifikačný predpoklad podľa osobitného predpisu.

 

Kvalifikačným predpokladom vzdelania na účely uvedeného zákona je:

  1. primárne vzdelanie alebo nižšie stredné vzdelanie (ďalej len „základné vzdelanie“),
  2. nižšie stredné odborné vzdelanie alebo stredné odborné vzdelanie (ďalej len „stredné vzdelanie“),
  3. úplné stredné všeobecné vzdelanie alebo úplné stredné odborné vzdelanie (ďalej len „úplné stredné vzdelanie“),
  4. vyššie odborné vzdelanie,
  5. vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa,
  6. vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa,
  7. vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa.

 

Autor: Ing. Jarmila Belešová

Viac si môžete prečítať v publikácii Školská jedáleň, aktualizácia december 2022.

 

 

Zdroj: raabe.sk