Nutričná terapeutka: aké sú hlavné zásady stravovania predškolákov i školákov?

Návrat detí do kolektívu kladie zvýšené nároky na ich stravovanie. Zdravé jedlo im pomôže zvládnuť nároky škôlky či školy a pôsobí aj ako prevencia proti infekčným či iným ochoreniam.

Zásady správneho stravovania sa tvoria už v ranom veku a čím skôr si deti na takýto zdravotný životný štýl zvyknú, tým ľahšie sa im bude dodržiavať aj v dospelosti.

„Deti je v prvom rade nutné viesť v otázke stravovania k pravidelnosti. Dieťa by malo stravu prijímať šesťkrát denne – raňajky, desiata, obed, olovrant, večera a druhá večera. Jedlá by sa nemali vynechávať. Strava by mala byť pestrá, ľahko stráviteľná a mali by v nej byť zastúpené všetky živiny potrebné na správny rast a vývoj dieťaťa,“ popisuje v tlačovej správe zvolenskej nemocnice nutričná terapeutka Ľubomíra Fraňová.

Aké zložky stravy teda zabezpečujú správny vývin dieťaťa? „V strave detí majú byť zastúpené všetky zložky, a to bielkoviny vo forme kvalitných zdrojov, ako sú kura, ryba, strukoviny či cereálie, tuky (hlavne rastlinné) a sacharidy vo forme ovocia a zeleniny, vitamíny, minerálne látky,“ vysvetľuje nutričná referentka.

Deti by mali mať stravu rozmanitú a pestrú, s dostatkom mlieka a mliečnych výrobkov, ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, rýb, hydiny. Veľkosť porcie prispôsobte veku dieťaťa. V detskom veku je dobré obmedzovať v strave soľ. Dôležitý je aj pitný režim. Deti by mali piť vodu, ovocné a bylinkové čaje, nevhodné sú sladené nápoje.

Dôležité je aj to, akým jedlám sa treba vyhýbať. Nevhodné sú vyprážané jedlá, údeniny, chipsy. Z nápojov sú to sladené nápoje. „Sladkosti s mierou určite neuškodia, ale vhodnejšie je nahradiť ich ovocím a zeleninou,“ hovorí nutričná terapeutka.

Strava má byť ľahko stráviteľná a pestrá, aby deti jedlo už pri pohľade na tanier zaujalo. „Jedlo pripravujeme varením, dusením, pečením, dochucujeme nedráždivými koreninami, ako sú bylinky, rasca, majorán, kôpor. Z mäsa sú vhodné chudé druhy mäsa, nezabúdame zaraďovať ryby. Stravu dopĺňame ovocím a zeleninou. Vyhýbame sa vyprážaným a slaným jedlám, jedlám z rýchleho občerstvenia. Nezabúdame na pitný režim počas celého dňa,“ uzatvára Ľubomíra Fraňová.

 

Zdroj: ahojmama.sk