Kuracie pečene so salmonelou našli inšpektori aj v Žiari

Po správach o rizikovom mäse z Brazílie kontrolóri prešli predajne, reštaurácie aj jedálne. Ako mäsové výrobky nakupujú mestské školy?
Aj v Žiari nad Hronom našli potravinoví inšpektori podradné brazílske mäso. V rámci ich spádovej oblasti pozastavili po kontrolách kuracie mäso a pečienky v deviatich prevádzkach, v jednom prípade sa salmonela potvrdila.

Výrobky sa mohli dostať až na tanier
„Vo ôsmich prípadoch boli vyšetrenia negatívne a mäso bolo uvoľnené pre uvedenie na trh. V jednom prípade vzorky hlbokozmrazených kuracích pečení sa zistila prítomnosť salmonely Mbandaka, dodávka je stále pozastavená,“ informovala šéfka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Žiari nad Hronom Terézia Pallerová.
Konkrétnu prevádzku, kde mäso našli, zatiaľ podľa jej vyjadrenia nemôže konkretizovať. Potvrdila však, že sa nachádza v Žiari a tiež to, že nejde o obchodný reťazec. Kuracie pečienky šarže, v ktorej sa nákaza preukázala, sú pritom podľa Pallerovej aktuálne v režime zákazu uvádzania na trh.
Kontroly vykonali aj žiarski hygienici, a to 121, pokračujú v nich aj ďalej. „Z toho v 33 zariadeniach spoločného stravovania boli zistené mäsové prípravky, respektíve vnútornosti, ktorých pôvod je v Brazílii,“ informovala Anetta Gothová z oddelenia hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiari.

V mestských školách má Brazília zákaz
Škandál v súvislosti s brazílskym mäsom postavil do pozoru aj pracovníkov školských jedální.
„Každé mestské zariadenie školského stravovania, či už v materskej alebo základnej škole, si obstaráva suroviny samé, no podľa interných smerníc. Hneď, ako sa objavili správy o problémovom brazílskom mäse, okamžite spätne skontrolovali, či sa táto šarža u nich nevyskytla,“ povedal hovorca mesta Martin Baláž.
Ubezpečil, že deti navštevujúce mestské školy a škôlky nejedia mäso z Brazílie ani z Poľska, po škandáloch preň platí zákaz.
„Každá jedáleň môže mať iného dodávateľa, ale všetky preferujú slovenské výrobky. Ojedinele sa vyskytne mäso z Českej republiky či z Maďarska,“ povedal a doplnil, že dodávatelia musia predložiť certifikáty a prehlásenia o zdravotnej nezávadnosti všetkých produktov. Všetok tovar sa navyše musí dať dosledovať až k jeho pôvodu.

Zdroj: sme.sk