Kontrolné zistenia a upozornenia vo vzťahu ku školským jedálňam

 

Kontrolné zistenia a upozornenia vo vzťahu ku školským jedálňam

PhDr. Jozef Sýkora, MBA

 

Príspevok sa venuje často preverovaným kontrolným zisteniam z praxe kontrolných orgánov v územnej samospráve v rámci školských jedální. Bližšie sa venuje pravidlám používania verejných prostriedkov, nakladaniu s majetkom, zverejňovaniu a tiež inventarizácii majetku, záväzkov a ich rozdielov. Príspevok je vhodný pre všetky školy, školské jedálne, a to najmä pre vedúcich školských jedální v podmienkach súčasného právneho stavu.

 

Problematika stanovenia prirodzených úbytkov zásob potravín a skladových zásob

Norma prirodzených úbytkov zásob sa spravidla určuje interne v smernici alebo príkazom štatutára školy (riaditeľka/riaditeľ). V školskej jedálni sa stanovuje norma prirodzených úbytkov v určenej výške, napr. 5 % z hodnoty spotrebovaných surovín. Alternatívou je zákonné postupovanie, a to spôsobom, keď:

  • vzniknutý inventarizačný rozdiel do normy prirodzených úbytkov sa účtuje priamo do spotreby,
  • evidenciu prirodzených úbytkov zásob vedie vedúca školskej jedálne,
  • prirodzené úbytky sú technologické a technické straty, ktoré vznikajú napr. rozprášením, vyschnutím v rámci technologických úbytkov vo výrobnom, zásobovacom a odbytovom procese.

 

Inventúry majetku v školskej jedálni – kontrolné zistenia

Kto je hmotne zodpovednou osobou v praxi?

Odpoveď:

Hmotne zodpovedná osoba je zamestnanec, ktorý na základe dohody o hmotnej zodpovednosti prevzal zodpovednosť za zverený majetok (peňažné prostriedky, ceniny, zásoby pohonných hmôt, tovar v školskej jedálni, zásoby materiálu alebo iné hodnoty, ktorú sú určené na obeh alebo obrat).

 

Viac si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 10/2021.

ŠKOLA A STRAVOVANIE

 

Zdroj: raabe.sk