18 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Alena11
DPŠ - asistent učiteľa

Dobrý deň, prosím Vás chcela by som pracovať ako asistent učiteľa. Mám ukončene VŠ - odbor sociálna práca. Stačí mi, keď si urobím 2 roky DPŠ pod VŠ - na učiteľstvo predmetov? - neponúkajú tam DPŠ konkrétne na asistenta učiteľa. Bude mi to postačovať? Kedysi bola asi iba takáto možnosť. Lebo teraz som našla aj pod MPC (NIVAM) - Základný modul DPŠ pre vychovávateľov a asistentov - neviem teda, či by postačovalo aj toto. A má to potom aj vplyv na zaradenie do platovej skupiny, či mám DPŠ pod VŠ na učiteľstvo predmetov (ale nie je tu konkrétne na asistenta) alebo pod MPC iba na asistenta a vychovávateľa? Ďakujem pekne.

Maria Pavlikova
DPŠ - asistent učiteľa

Doplňujúce pedagogické štúdium na MPC alebo pedagogické vzdelanie na strednej škole je pre Vás vhodné, ale budete kvalifikovaná na úrovni ÚSO a zaradená po 5.platovej triedy. Ak absolvujete DPŠ na vysokej škole, ktoré bude nadväzovať na vysokoškolské vzdelanie, toto Vám zaručí zaradenie do 6. platovej triedy, ale musí byť určené pre pedagogických asistentov.

Loli15
DPS vs Stredna pedagogicka

Dobry den pani Pavlikova,

chcela by som sa informovat ohladom studia DPS.

Ak ma niekto vystudovany I.stupen VS, nepedagog. odbor a chcel by vykonavat pracu vychovavatela, je lepsie urobit si maturitu na strednej pedagogickej skole alebo ist radsej studovat na DPS?

Bude to mat vplyv na zaradenie do platovej triedy v pripade nastupu na toto miesto?

Pripadne ake ine vyhody/nevyhody prinasa studium na DPS oproti studiu na strednej pedag. skole?

Predpokladam, ze v pripade studia na strednej skole sa neberie do uvahy ukoncene VS?

Vopred dakujem za odpoved.

Maria Pavlikova
DPS vs Stredna pedagogicka

Ťažko Vám objektívne poradiť. Ja osobne skladačky vzdelaní neuznávam. Neviem ako máte vysokú školu, ale DPŠ je len DPŠ. Ak si spravíte strednú odbornú školu vychovávateľstvo, tak nikto nebude pochybovať o Vašej kvalifikácii. S DPŠ Vám možno uznajú 6. platovú triedu, ÚSO vzdelaním 5. platovú triedu.

Loli15
DPS vs Stredna pedagogicka

Dobry den,

dakujem velmi pekne za odpoved.

VS je ekonomickeho zamerania, DPS je odbor bud vychovavatel alebo pedag. asistent.

Co sa tyka tych platovych tried, ak tomu chapem spravne, s USO je prvotne zaradenie do 4.platovej triedy, ak este vychovavatel nema ukoncene vzdelanie, ale pracuje popri studiu, potom po skonceni studa uz je povazovany za kvalifikovaneho, teda ide do 5. platovej triedy ako zacinajuci pedag. zamestnanec a po roku ide do 6. platovej triedy?

Co sa tyka VS plus DPS, tam by bol vychovavatel zaradeny do 5.platobnej triedy pocas studia, ako nekvalifikovany, po skonceni studia by sme ho zaradili do 6.platovej triedy a po roku adaptacneho procesu by isiel do 7.platovej triedy alebo uz by ostal len v tej 6.platovej triede?

Este raz vdaka za Vas cas.

Loli15
DPS vs Stredna pedagogicka

Zabudla som upresnit, strednou pedag. skolou som mala na mysli pomaturitne dvojrocne studium.

Maria Pavlikova
DPS vs Stredna pedagogicka

Trochu to už kombinujete nesprávne. ÚSO vzdelanie - začínajúci 4. platová trieda, samostatný 5. platová trieda. VŠ prvého stupňa začínajúci 5. platová trieda, samostatný 6. platová trieda. To platí, ak Vám dajú podmienku podľa § 83 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z . S vysokoškolským vzdelaním prvého stupňa 7. platovú triedu dosiahnete iba ak by ste vykonali prvú atestáciu a to je veľmi ďaleko.

Loli15
DPS vs Stredna pedagogicka

Dakujem za odpoved.

Takze v pripade VS I.stupen (ekonomicke zameranie) a nasledne ukoncenie 2r nadstavby na strednej pedagogickej skole je prvotne zaradenie do 4.platovej triedy. V tomto pripade je to VS vzdelanie v podstate na nic.

Co sa tyka posunu v platovej triede, VS by bola uznana len v tom pripade, ze sa dorobi DPS v odbore vychovavatel.

Pochopila som to spravne?

Posledna otazka, ta atestacia sa da urobit aj v pripade, ze je len ukoncene to stredoskolske vzdelanie? Viem, ze to je este daleko, len som si chcela upresnit, ci na tu atestaciu je potrebne VS alebo je to jedno.

Este raz dakujem
Pekny vecer

Maria Pavlikova
DPS vs Stredna pedagogicka

Už sa pomaly strácam vo Vašich otázkach. Je lepšie napísať otázku zrozumiteľne v jednej. VŠ ekonomická je skutočne nanič pre vychovávateľku. Všetky vzdelania, ktorú sú kvalifikačným predpokladom na určitú pracovnú činnosť sú vo vyhláške č. 1/2020 Z. z, pre vychovávateľku príloha č. 3. Rozmýšľať o atestácii je zbytočné, tú môžu robiť len kvalifikovaní, po piatich rokoch od zaradenia do kariérového stupňa samostatný.

Jojka12
Asistent

Dobrý deň , chcela by som sa spýtať na adaptačné vzdelávanie pracujem ako učiteľka v mš a mám 7 rokov praxe adaptačné vzdelávanie musím znovu absolvovať ako asistentka???
Ďakujem

Maria Pavlikova
Asistent

Dobrý deň,
adaptačné vzdelávanie na pracovnú činnosť pedagogického asistenta nemusíte absolvovať.

Soni Šimula
samostatný pedagogický asistent - požadované vzdelanie od 2026

Dobrý deň
Mám vyštudovaný 2.stupeň VŠ pedagogickej - Učiteľstvo pre 1.stupeň ZŠ a SŠ vychovávateľstvo, s viac ako 17 ročnou pedagogickou praxou.
Aktuálne pracujem ako samostatný pedagogický asistent, zaradený do 6.platovej triedy.
Je moja kvalifikácia dostatočná aj v ďalších rokoch?

IvetaR
Zrušenie školy - odstupné

Rozhodnutím MŠVVaM SR bude naša škola k 31. augustu 2024 vyradená zo siete stredných škôl. Z toho dôvodu vyplývajú pre nás ako organizáciu povinnosti, a to dať zamestnancom výpovede z dôvodu zrušenia organizácie.
Otázka:
1/ čo v prípade učiteľky, ktorá čerpá rodičovskú dovolenku s nástupom do zamestnania od februára 2025?
Ako máme postupovať v uvedenom prípade? (Má nárok aj na odstupné?)
2/ či majú nárok na odstupné zamestnanci, ktorí prechádzajú na školu, ktorá zabezpečí vzdelávanie žiakov našej vyradenej školy. Z rozhodnutia MŠVVaM SR nie je jasné, že táto škola je právny nástupca vyradenej školy.

Vopred ďakujem.

Maria Pavlikova
Zrušenie školy - odstupné

Dobrý deň,
píšete veľmi všeobecne, neviete ani či má škola právneho nástupcu a pod. Ako Vám mám kvalifikovane poradiť.

IvetaR
Zrušenie školy - odstupné

Dobrý deň.

Svoju otázku dopĺňame tým, že škola nemá právneho nástupcu.

Ďakujeme.

Maria Pavlikova
Zrušenie školy - odstupné

Dobrý deň,
ak sa ruší škola bez právneho nástupcu, zamestnávateľ doručí výpoveď všetkým zamestnancom. Neplatí zákaz výpovede ani ochranná doba.

Lucia K.
Kvalifikačné predpoklady

Dobrý deň, prosím usmernenie ohľadom kvalifikačných predpokladov. Učiteľka pracuje v MŠ už 15 rokov. Nespĺňa kvalifikačné predpoklady. Doteraz to nikto neriešil, nový riaditeľ to chce dať na poriadok. Napíše jej v z mysle § 14 ods. 5 zákona č. 138/2019 v z.n.p. oznámenie o nesplnení kvalifikačných predpokladov. Môže jej určiť lehotu na splnenie kvalifikačných predpokladov 4 roky aj keď už je v školstve 15 rokov? Alebo inú?

Ďakujem

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady

Dobrý deň,
zamestnávateľ posúdi v súlade s § 14 zákona č. 138/2019 Z. z. plnenie kvalifikačných predpokladov pedagogického zamestnanca a písomne mu oznámi výsledok. Mal by určiť aj lehotu na získanie kvalifikačného predpokladu. Jej dĺžka je na zvážení zamestnávateľa, ale doba štyroch rokov je viac ako postačujúce.