Planéta vedomostí naďalej funguje na 300 testovacích školách

19.09.2011
Vzdelávanie a výchova

Viac ako 300 škôl, ktoré od februára do júna testovali projekt Planéta vedomostí, môže využívať digitálne učivo aj naďalej. Spoločnosť Agemsoft im na žiadosť ministerstva školstva predĺžila prístup na vzdelávací portál Nauctesaviac.sk, cez ktorý školy pracujú s Planétou vedomostí.

„Testovacia prevádzka pokračuje bezodplatne, kým sa rozhodneme, či budeme alebo nebudeme kupovať, aby sa odchytávali chyby a aby sa mohli pružne odstraňovať,“ uviedla hovorkyňa rezortu školstva Miriam Žiaková. Pôvodne malo byť digitálne učivo na všetkých slovenských školách od septembra.

Ministerstvo testovalo projekt, ktorý funguje v 25 krajinách, od februára do júna 2011 vo viac ako 300 školách na celom Slovensku. Digitálne učivo označilo za alternatívu, ktorá pomôže riešiť problém s nedostatkom reformných učebníc. V ministerskej správe z výskumu vyjadrilo 98 percent učiteľov záujem pracovať s Planétou vedomostí aj po skončení testovacej prevádzky. Projekt mal fungovať už od začiatku školského roka, rokovania firmy s ministerstvom však prerušil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý kontroloval, či je v poriadku, že ministerstvo zadalo zákazku za šesť až dvanásť miliónov eur bez súťaže. Napokon ÚVO rozhodlo, že rokovania môžu pokračovať.

Minister školstva Eugen Jurzyca začiatkom augusta pripustil možnosť, že sa s firmou nedohodne a ministerstvo bude musieť siahnuť po alternatívnom riešení. „Pokiaľ by sme neboli úspešní v tomto rokovaní, aj tak do zmlúv s vydavateľmi dávame požiadavku, aby sme všetky učebnice mohli kúpiť aj ako pdf verziu, ktorá by sa zavesila na internet," povedal v auguste Jurzyca. Medzitým predstavil Agemsoft tlačené metodické príručky na prípravu učiteľov a tlačené pracovné zošity pre žiakov, ktoré by mohli dopĺňať digitálne učivo. Rezort doplňujúce podprodukty odmietol komentovať, kým neukončí rokovania o základnej zmluve. Zatiaľ čo ministerstvo tvrdí, že čaká na odstránenie faktografických chýb v produkte, riaditeľ Agemsoftu Ján Trubač vraví, že firma odstránila všetky nedostatky, ktoré nahlásili učitelia počas testovacej prevádzky projektu a je pripravená dodať školám prístupy k digitálnemu učivu do mesiaca od podpísania zmluvy.

Zdroj: SITA

 

Prepojte tlačené slovo s digitálnou audiovizuálnou formou a urobte vaše vyučovanie pre žiakov zaujímavejšie a pútavejšie. Vyberte si z materiálov pre učiteľov i žiakov v edícii Interaktívna kniha.

 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte