Druhy diét aplikované v zariadeniach školského stravovania

V školských jedálňach sa stravujú aj deti s rôznymi stravovacími obmedzeniami či alergiami. V súčasnosti stúpa počet detí s potravinovými intoleranciami, ktoré potrebujú určitý typ stravovania. Medzi takéto deti patria aj deti s diabetom. Prečítajte si, ako má vyzerať strava diabetika typu I.

 

1. Diabetická diéta (diabetes I. typu)

Diéta detského diabetika je zdravá strava s regulovaným príjmom sacharidov, dôležité je rovnomerné rozdelenie príjmu potravín, najmä potravín s vyšším obsahom sacharidov.

 

Odporúčané technologické úpravy pokrmov:

- varenie,

- dusenie,

- pečenie.

 

Vhodné potraviny:

- polievky bez zahustenia zápražkou,

- mäso – všetky druhy okrem tučných mias, hydina, ryby, králičie, teľacie, chudé hovädzie a bravčové mäso,

- tuky uprednostňujeme rastlinné,

- omáčky, prívarky – predovšetkým zeleninové, málo zahustené mukou,

- prílohy – zemiaky v rôznej úprave, ryža, cestoviny v zníženej dávke,

- zelenina so zníženým obsahom cukru – karfiol, zeler, chren, uhorky, reďkovky, hlávkový šalát, špenát, paprika, brokolica,

- ovocie – jablká, jahody, marhule, slivky, hrušky, grepy, pomaranče, vodný melón, kompóty nesladené alebo s označením dia,

- vláknina má priaznivé účinky, viaže na seba cukor, zabraňuje vysokému vzostupu glykémie,

- múku uprednostňujeme tmavú celozrnnú,

- nápoje nesladené.

Autor: Ing. Silvia Tokárová

Viac si môžete prečítať v publikácii Školská jedáleň, aktualizácia október 2022.

 

 

Zdroj: raabe.sk