Do školských jedální chcú dostať kvalitné slovenské potraviny

Kvalita potravín vo verejnom stravovaní je velmi dôležitá. Preto sa ministerstvo pôdohospodárstva rozhodlo vytvoriť Národný potravinový katalóg. Kto v ňom môže byť z regiónu zaradený, v čom vidí jeho prínos? Aj o tom sme sa porozprávali s Danielou Janíčkovou z Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Považskej Bystrici. 

peppers-2786684_1280.jpg

* Čo bolo podnetom na vytvorenie Národného potravinového katalógu? 

- Škandály v súvislosti s potravinami čoraz viac otvárajú diskusiu o surovinách, z ktorých sa varí v jedálňach. Podľa ministerstva pôdohospodárstva sú zárukou kvality a bezpečnosti domáce potraviny, ktoré prechádzajú prísnou kontrolou. Národný potravinový katalóg (NPK) má dostať takéto čerstvé produkty vo vysokej kvalite, s garantovanými výživovými hodnotami, s vysokou flexibilitou dodávok a za primerané ceny do našich verejných jedální. Celý projekt je pod gesciou ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a priamou koordináciou Výskumného ústavu potravinárskeho, ktorý je súčasťou Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC). V úvodnej fáze je zmapovanie trhu a získavanie informácií o všetkých potenciálnych dodávateľoch, čo zabezpečujú regionálne pracoviská Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Je vytvorených tridsať kontaktných miest. Pre okresy Považská Bystrica, Púchov a Ilava robí prieskum Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v Považskej Bystrici. 

* Čo konkrétne robíte? 

- Oslovujeme všetkých výrobcov potravín v našom regió-ne. Pokiaľ chcú dodávať potraviny do verejného stravovania, je dôležité najskôr sa zaregistrovať ako kvalifikovaní dodávatelia cez úrad verejného obstarávania. V podstate máme v regióne výrobcov na všetky potraviny. Niektorí sú už zaregistrovaní na úrade verejného obstarávania a o potravinovom registri ani nevedeli. Je preto potrebná väčšia osveta medzi nimi. 

* Čo všetko musí výrobca spĺňať, aby sa dostal do katalógu? 

- Prostredníctvom Národného potravinového katalógu bude môcť predávať každý dodávateľ, právnická alebo fyzická osoba - podnikateľ, ktorý ponúka potraviny a stravovacie služby. Musí preukázať, že nie je dlžníkom štátu, preto je potrebné uskutočniť zápis do Zoznamu hospodárskych subjektov, ktorý vedie Úrad pre verejné obstarávanie Slovenskej republiky. Potom nasleduje príprava produktového listu a napokon registrácia do elektronickej verzie katalógu, obdobne ako to funguje pri registrácii do klasického e-shopu. Podľa toho, ako pôjde kvalifikácia produktov a mapovanie trhu, vznikne konečná verzia online obchodu. O tom, či bude projekt živý, rozhodne ministerstvo pôdohospodárstva v závislosti od výsledkov testovacej fázy. 

Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.