Čo žiakov čaká

26.08.2015
Prevádzka školy
Legislatíva
Vzdelávanie a výchova

Aj tento školský rok prinesie žiakom základných a stredných škôl viacero zmien.

1. Pribudnú predmety

Žiaci na 1. stupni základnej školy budú mať opäť predmet prvouka. Chémia sa presúva zo šiestej triedy k siedmakom. Ôsmaci a deviataci nebudú mať ako doteraz predmet výchova umením, ale vrátia sa k hudobnejvýtvarnej výchove.

2. Druhý cudzí jazyk bude nepovinný

Anglický jazyk sa bude učiť ako povinný od tretieho ročníka základnej školy a zostáva pre školákov prvým cudzím jazykom. Druhý cudzí jazyk nebude povinný, ale voliteľný, a to od siedmeho ročníka. Školy ho siedmakom ponúknu z rámca voliteľných hodín. Učiť sa ho budú najmenej dve hodiny týždenne, aby dosiahli komunikačnú úroveň A1. Žiakom, ktorí sa nebudú učiť druhý cudzí jazyk, škola ponúkne iný predmet podľa svojich možností.

3. Praktické zručnosti

Posilnia sa predmety pracovné vyučovanie a technika.

4. Zmeny pri kontrole škôl inšpekciou

Školská inšpekcia bude môcť označovať vo svojej správe konkrétne subjekty, pri ktorých identifikovala pozitíva a negatíva. Hlavná školská inšpektorka navyše bude môcť dať návrh na vyradenie školy alebo školského zariadenia zo siete, ak v nich zistí závažné nedostatky.

5. Nové príspevky

Štát bude od 1. januára 2016 prispievať školám na žiakov, ktorí sa zúčastnia v škole v prírode alebo na lyžiarskom výcviku.

6. Zápis neskôr

Zápis do prvých tried základnej školy sa namiesto pôvodného termínu od polovice januára do polovice februára posunie na nový termín, a to od začiatku do konca apríla.

7. Viac času pri maturite

Predlžuje sa čas na vypracovanie testov externej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry, maďarského a ukrajinského jazyka a literatúry z 90 na 100 minút a z matematiky zo 120 na 150 minút.

Zdroj: Košický korzár

→ všetky správy

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte