Učiteľ potrebuje dlhšiu regeneráciu, má viac stresu

12.02.2013
Personalistika

Na dlhšiu dovolenku nie sú rovnaké názory ani medzi pedagógmi. Keď v základných školách začali pracovať prví školskí špeciálni pedagógovia, mali síce elán a optimizmus, no chýbali im skúsenosti z práce s integrovanými deťmi.

Jednou z prvých školských špeciálnych pedagogičiek bola Kvetoslava Mojtová. Tá v roku 2001 iniciovala založenie Asociácie špeciálnych pedagógov.

Rovnaké vzdelanie aj plat
Bola to práve táto asociácia, ktorá podporovala zmenu v Zákonníku práce, aby školskí špeciálni pedagógovia, školskí psychológovia a logopédi, ktorí majú s učiteľmi rovnaké vzdelanie aj plat, mali rovnakú dovolenku ako učitelia. „Základný problém je v tom, že špeciálny pedagóg musí mať rovnaké vzdelanie ako učiteľ, teda pedagogickú fakultu,“ hovorí Kvetoslava Mojtová. Dodáva, že z vlastnej skúsenosti môže potvrdiť, že špeciálny pedagóg je rovnako vyťažený a vystresovaný ako učiteľ, veď robí s problémovými deťmi, ktoré si vyžadujú nielen iný prístup, ale aj množstvo špeciálnych pomôcok, ktoré si títo učitelia vyrábajú sami. V praxi to potom vyzerá tak, že pre týchto učiteľov riaditeľ v lete počas prázdnin vyrába „umelo“ činnosti, lebo musia do školy chodiť.

Pedagógovia sú viac opotrebovaní
Iný názor na dovolenku odborných zamestnancov škôl a školských zariadení má Katarína Brťková, riaditeľka Špeciálnej základnej školy s materskou školou na Karpatskej ulici v Bratislave. Súčasťou školy je aj Centrum špeciálnopedagogického poradenstva, v ktorom pracujú dvaja psychológovia, špeciálny pedagóg a logopéd.

„Učitelia potrebujú dlhšiu regeneráciu ako odborní zamestnanci, lebo robia s kolektívom detí, s rodičmi, kým odborný zamestnanec robí s jednotlivcom či s malými skupinkami,“ dôvodí Brťková. Dodáva, že pre riaditeľov by bolo pohodlnejšie, ak by mali osem týždňov dovolenky aj odborní pracovníci, lebo takto vzniká organizačný problém, čo s nimi počas prázdnin.

„Dostávajú prácu na doma, chystajú si testy, pomôcky,“ hovorí Brťková. Školskí psychológovia, logopédi aj špeciálni pedagógovia sú s učiteľmi zrovnoprávnení, čo sa týka vzdelania aj platov, ale riaditeľka Brťková sa nedomnieva, že by medzi nimi a učiteľmi mala byť priama úmera aj čo sa týka dovolenky.

Zdroj: SITA (Sme)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte