Prievidza sa voči verdiktu ministerstva školstva odvolá

17.07.2012
Prevádzka školy

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) neakceptoval žiadosť prievidzskej radnice na vyradenie ZŠ na Mariánskej ulici v Prievidzi zo siete škôl a školských zariadení.

Mesto má už rozhodnutie rezortu školstva v rukách. Považuje ho za celoslovenský precedens a za zásah štátnej správy do samosprávnych kompetencií mesta a nerešpektovanie práv zriaďovateľa. „Neurobili sme žiadnu procesnú chybu, žiadosť sme predložili v súlade s legislatívou,“ napísal v stanovisku hovorca Prievidze Michal Ďureje.

Rozvoj škôl sa oddiali
Vedenie mesta nesúhlasí s viacerými argumentmi ministerstva. Zdôrazňovanie úspechov školy v testovaní deviatakov je podľa Ďurejeho v rozpore s vyjadreniami ministra Čaploviča, ktorý chce, aby slovenské základné školy boli plne integrované a neboli selektované. Podľa ministerstva by sa zatvorením školy na Mariánskej zhoršila dochádzka žiakov do školy a rodičom by sa zvýšili náklady na cestovné. „Tieto argumenty neobstoja z dôvodu vzdialenosti ZŠ na Mariánskej od najbližších existujúcich základných škôl,“ vyhlásil Ďureje.

Radnica podala žiadosť na zrušenie dvoch prievidzských základných škôl z dôvodu klesajúceho počtu žiakov. Od roku 2006 ich je menej o 1483. Podľa mesta by tento počet zodpovedal zrušeniu až štyroch škôl. Ďalším závažným problémom mesta je jeho zlá ekonomická situácia. „Oba tieto problémy, ako aj ďalšie, ktoré sa radnica svojimi vlastnými silami snažila riešiť zrušením dvoch škôl, budú iba ďalej eskalovať a spôsobovať ťažkosti v ďalšom období. Týmto rozhodnutím sa neriešia problémy Prievidze vo financovaní školstva, práve naopak, odďaľujú sa možnosti mesta investovať do rozvoja škôl, vzdelávania a strategických projektov,“ zdôraznil Ďureje.

Ministerstvo bolo sociálne
Minister pri ponechaní školy na Mariánskej zohľadnil aj sociálny aspekt, aby nebola v jednom roku po zatvorení III. ZŠ na Ulici S. Chalupku a SOŠ polytechnickej zrušená už tretia škola v Prievidzi. Radnica sa s tým však nestotožňuje, pretože polytechnická škola patrí pod samosprávny kraj. Mesto tiež podľa Ďurejeho vyvinulo maximálne úsilie, aby zabezpečilo prácu zamestnancom zo zrušenej III. ZŠ a predpokladalo, že až dve tretiny pracovníkov z Mariánskej školy by malo prácu v nástupníckej škole.

Vedenie Prievidze je presvedčené o zákonnosti celého procesu rušenia školy na Mariánskej, čo mala potvrdiť aj Okresná prokuratúra v Prievidzi. Zadosťučinením pre mesto je, že ministerstvo nespochybnilo jeho koncepciu školstva ani kritériá a samotný výber dvoch škôl na zrušenie. „Práve tieto koncepčné veci boli najviac podrobené kritike zo strany niektorých občanov. Ministerstvo však uznalo pravdivosť a profesionalitu krokov samosprávy,“ vyhlásil Ďureje. Potvrdil, že mesto sa voči rozhodnutiu ministerstva odvolá.

Proces vyraďovania môže pokračovať
Radnica víta prísľub ministerstva podporiť financovanie školstva v Prievidzi v rámci dohodovacieho konania. Ďureje však upozorňuje, že „tento prísľub nerieši systémové kroky v zlepšení financovania na úseku prenesených kompetencií a je v rozpore s deklarovaným vyhlásením vlády o realizácii opatrení v oblasti šetrenia verejných financií“. Pokiaľ mesto nezíska peniaze v rámci prenesených kompetencií pri výkone štátnej správy, bude nútené pokračovať v procese vyraďovania ZŠ na Mariánskej zo siete škôl.

Zdroj: SITA (Prieboj)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte