O problémoch na škole krajskí poslanci nevedeli

31.05.2011
Personalistika

Nesprávne doručenie výpovede zmarí jej platnosť aj v prípade, ak by bola opodstatnená. Okresný súd vo svojom rozhodnutí konštatoval, že došlo k porušeniu Zákonníka práce zo strany školy.

Po tom, ako pedagóg Strednej priemyselnej školy v Trnave dostal výpoveď, zažaloval školu o neplatnosť skončenia pracovného pomeru. „Moje prepustenie neprerokovala odborová organizácia a výpoveď mi nebola doručená do vlastných rúk,“ hovorí na úvod.

Nemoholv spore uspieť
Doručenie výpovede do vlastných rúk je jednou z podmienok jej platnosti. „V prípade ak zamestnávateľ nedoručí zamestnancovi výpoveď z pracovného pomeru do vlastných rúk, ide o neplatné skončenie pracovného pomeru. Je zrejmé, že riaditeľ školy išiel do sporu, v ktorom nemohol byť úspešný,“ tvrdí nezainteresovaný právnik. Túto skutočnosť potvrdil aj súd, ktorý dal po tri roky trvajúcom spore za pravdu zamestnancovi. Riaditeľ školy Anton Talač v telefonickom rozhovore uviedol, že výpoveď nebola správne doručená nedopatrením. Meritum veci však vidí inde. Pán Dubovský nemá podľa jeho slov potrebnú kvalifikáciu. „Aby mohol učiť na strednej škole, musel by mať ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa,“ tvrdí Talač. Dubovský je iba bakalár, niekdajší majster odbornej výchovy, pre ktorého riaditeľ nemá pracovné zaradenie. Preto ho musel prepustiť.

O kauzách neboli informovaní
Zriaďovateľom spomínanej strednej školy je Trnavský samosprávny kraj. O súdnych sporoch krajskí poslanci nevedeli, avšak na ostatnom zasadnutí sa tieto kauzy dostali na pretras. „O situácii som nebol informovaný, hoci som v rade tejto školy a aj v Komisii pre školstvo a kultúru TTSK,“ tvrdí krajský poslanec Bohumil Chmelík. „Možno tu hovoriť o nehospodárnom zaobchádzaní s finančnými prostriedkami školy, ktorej zriaďovateľom je kraj,“ konštatuje. Nehľadiac na dobré meno školy, ktoré môže pre spory utrpieť.

Chmelík preto inicioval na zasadnutí krajského zastupiteľstva interpeláciu, v ktorej žiada vysvetlenie. Na Rade školy neuspel, pretože sa dozvedel, že Dubovský je vraj problémový človek, ktorý rád vyhľadáva konflikty. Inicioval preto deväť otázok, ktoré predložil predsedovi TTSK Tiborovi Mikušovi. Okrem iného sa pýtal, aj na to, v koľkých prípadoch súd rozhodol o neplatnosti výpovede, aké náklady boli vynaložené z rozpočtu kraja či školy v súvislosti so súdnymi procesmi, aké finančné náklady očakávajú v súvislosti s náhradou mzdy a ďalšie. Na odpovede na tieto otázky má Mikuš 30 dní. Po zasadnutí krajských poslancov uviedol, že tento problém sa rieši a odpovie v zákonom stanovenej lehote.

Najbližšie pojednávania sú koncom júna
Bývalý pedagóg Dubovský si nárokuje vrátenie pracovnej pozície, ušlú mzdu a nemajetkovú ujmu, ako aj náhradu súdnych trov. „Bol som tri roky nezamestnaný, pričom učitelia musia zbierať kredity, na základe ktorých sa kumulujú platy, čo sa nakoniec odrazí aj na výške starobného dôchodku,“ hovorí Dubovský. Najbližšie súdne pojednávania sú na programe koncom tohto mesiaca. „Ide o konania o náhradu škody a o diskrimináciu na pracovisku,“ uzatvára Dubovský.

Zdroj: SITA (Trnavské noviny)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte