Rekonštrukcia SOŠ technickej výrazne zníži spotrebu energií

25.05.2010
Prevádzka školy

Rekonštrukcia Strednej odbornej školy (SOŠ) technickej v Čadci, ktorá si vyžiadala investíciu 1,081 milióna eur, by mala každoročne výrazne znížiť spotrebu energií. Pre TASR to uviedol predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár.

Budovu školy podľa Blanára vďaka finančným prostriedkom z fondov Európskej únie a päťpercentnému spolufinancovaniu ŽSK kompletne zateplili, vymenili strešný plášť a okná. „Rekonštruovali sa podlahy, miestami aj vnútorné vybavenie a získali sme stavbu, ktorá každoročne ušetrí energiu. Táto úspora nám pomôže použiť finančné prostriedky nielen na samotný vyučovací proces, ale aj na ďalšie rekonštrukcie vnútorných priestorov. Celkovo ŽSK získal z regionálneho operačného programu finančné prostriedky na rekonštrukciu desiatich škôl,“ skonštatoval Blanár.
      
Zdôraznil, že škola, ktorá má v súčasnosti 680 študentov v 14 učebných odboroch, úzko spolupracuje so závodmi v oblasti automobilového priemyslu. „Predpokladám, že nový zákon o odbornom vzdelávaní pomôže škole viac sa naviazať na jednotlivé firmy. Či už je to prostredníctvom motivačných štipendií alebo produktívnych prác v rámci odborného vzdelávania, čo napomôže firmám si pripravovať budúcich kvalifikovaných zamestnancov. Ale zároveň im už nenarastajú náklady, pretože všetky náklady na podporu odborného vzdelávania si môžu zahrnúť do daňového základu. Čo je obrovské nóvum a som zvedavý ako to firmy po prvom roku využijú,“ povedal Blanár.
     
Za negatívum považuje predseda ŽSK skutočnosť, že finančná kríza výrazne presmerovala firmy do úsporných režimov. „Túto oblasť nevnímajú až tak podstatne. Ale myslím si, že je to len otázka času. Priechodná, keď sa komunikácia s odbornou školou ako je Stredná odborná škola technická v Čadci zintenzívni,“ dodal Blanár.

Zdroj: TASR

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte