Salmonelové rezne majú zastaviť prísnejšie normy

19.05.2015
Legislatíva
Prevádzka školy
Vzdelávanie a výchova

V prípade nákupu potravín prostredníctvom verejného obstarávania môže zameranie na najnižšiu cenu spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Pred pár týždňami skončili v školských jedálňach salmonelou nakazené kuracie rezne zo stehna bez kosti. Vďaka rýchlemu zásahu hygienikov nakazené mäso z Poľska našťastie väčšinou skončilo v odpadkovom koši. Problém, ako zabezpečiť deťom kvalitnú stravu počas návštevy školských zariadení, však zostal aj naďalej.

Ministerstvo školstva plánuje nákup nekvalitných potravín zastaviť sprísnením noriem. „V rámci nutričného modelu v spolupráci s rezortom zdravotníctva a pôdohospodárstva budú nastavené kvalitatívne hodnoty potravín, ktoré sa budú môcť v školskom stravovaní používať, s predpokladom využívania a podpory regionálnych produktov od regionálnych producentov,“ povedala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. V jedálňach by mali skončiť napríklad hlboko mrazené kurence z Brazílie, ktoré sú neslávne známe nízkym obsahom výživných látok a vysokým obsahom vody.

Podľa hygienikov aj vyššie preferovanie lokálnych výrobcov potravín je cestou k zlepšeniu kvality jedla podávaného v školských jedálňach. „Minimálne posledných desať rokov sme nezaznamenali žiadne veľké potravinové škandály pri mäse zo zvierat vychovaných na Slovensku,“ uviedol Jozef Bíreš, šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Napriek tomu podľa štatistík podáva slovenské kura deťom len približne každá piata školská jedáleň. Chovatelia hydiny z krajiny pod Tatrami nedokážu uspieť vo verejných obstarávaniach, v ktorých zriaďovatelia škôl požadujú okrem dodania hydinového mäsa aj zaobstaranie mrazených rýb a zeleniny. „Domáci farmári zameraný na chov hydiny sa neorientujú aj na výrobu mrazených rýb a zeleniny. V praxi sa tak nemôžu zúčastniť na verejných obstarávaniach požadujúcich dodanie veľkého množstva rozličných potravín,“ priblížil Daniel Molnár, prezident Únie hydinárov Slovenska.

Predstavitelia miest a obcí nevidia problém vo verejnom obstarávaní zameranom na nákup širokého množstva potravín. „Nezdá sa mi, že by bola priama súvislosť medzi počtom položiek vo verejnom obstarávaní potravín pre školské jedálne a narastajúcim rizikom kúpy salmonelou nakazeného mäsa,“ povedal Jozef Turčány, výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska. Presne opačný názor má ministerstvo školstva.

„Obstarávanie viacerých potravinových komodít v jednom balíku je neprofesionálne a často možno až účelové, čo býva predmetom kritiky zo strany rezortu školstva,“ reagovala Dupaľová Ksenzsighová. Ministerstvo z tohto dôvodu samosprávam odporúča, aby za nákup potravín zodpovedali vedúce školských jedálni. Tie na rozdiel od úradníkov zodpovedných za verejne obstarávanie potravín majú pre prísnu kontrolu rodičov oveľa väčší záujem na kúpe kvalitných potravín.

Navyše pri verejnom obstarávaní zameranom na kúpu veľkého množstva rôznych potravín je veľmi ťažké overiť kvalitu a pôvod nakúpených surovín. „Pri takomto centralizovanom verejnom obstarávaní je často potravina s najnižšou cenou nekvalitná, napríklad cestoviny sa rozvárajú, hydinové mäso je s vysokým obsahom vody a nízkou výťažnosťou, ovocie je dodávané z dovozu a reklamácie sú procesom, ktoré sťažujú prácu vedúcim školských jedální,“ priblížila Dupaľová Ksenzsighová.

No v praxi je problém aj v nízkej flexibilite slovenských výrobcov potravín. Na Slovensku napríklad nefungujú obchodní zástupcovia ponúkajúci školám kvalitné slovenské potraviny. „Zároveň viaceré vedúce jedální mali požiadavky na kalibráciu a pružnú operatívnu dodávku aj pre zariadenia s nižším počtom stravníkov, čo dodávatelia – výrobcovia hydiny na Slovensku nie sú schopní zabezpečiť,“ uzavrela Dupaľová Ksenzsighová.

Zdroj: Pravda

→ všetky správy

Kľúčové slová

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte