Kaleidoskop – október 2022

Dobrý deň alebo dobrú chuť?

Októbrový Kaleidoskop bude sladký (pevne veríme, že sme ho nepresladili). Inšpirovali sme sa 14. októbrom – Medzinárodným dňom dezertov. Je to ten magický deň v roku, kedy sa nepočítajú kalórie. Vedeli ste, že slovo dezert pochádza z francúzštiny a znamená „vyčistiť/upratať stôl“. Je to z toho dôvodu, že dezert býva servírovaný po hlavnom jedle, ktoré by malo byť zo stola upratané. Pevne veríme, že si októbrový kaleidoskop vychutnáte...

Biológia - Sladká chuť

Vedeli ste, že vnímanie sladkej chute na konci jazyka je dôležité aj v súvislosti s evolúciou? Naši predkovia takto vedeli rozoznať príjemnú sladkú chuť od často nebezpečnej horkej. Takto rozoznávali jedlé od jedovatého. Zvyčajne, čo je sladké, to je jedlé a zároveň dostatočne bohaté na energiu a schopné poskytnúť telu potrebné výživu. Okrem toho sladká chuť upokojuje a tlmí bolesť.

Pracovný list, ktorý sme si pre vás pripravili, sa zameriava na skúmanie vnímania chute na jazyku.

Tematický celok:

  Človek a jeho telo

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:

  •  Plánovať, uskutočňovať, zaznamenávať a vyhodnocovať jednoduché biologické pozorovania a pokusy.
  •  Vysvetliť význam procesov a štruktúr v ľudskom tele.

Stiahnite si dokument

Fyzika - Zmrzlina

Viete čo je sladoľad? Alebo mrazivo? Mrazené? Mražené? Mrazennuo? Napovieme, ide o to isté ... Nič? Žiaden nápad? A čo vám hovorí zmrzka?
Teraz je jasné, o čom bude reč. Ak by sme ju mali oficiálne definovať tak, ako je to uvedené v encyklopédiách, dočítali by sme sa, že je to mrazená pochutina (mrazený cukrárenský výrobok) z mlieka, cukru, dochucovacích prostriedkov, farbiva homogenizovaný šľahaním a zároveň zmrazovaním.
Zmrzlina lieči... odporúča sa konzumovať pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny, pri nechutenstve a problémoch s prehĺtaním ☺️
Dali by ste si? Zmrzlinu? Z nášho pracovného listu?

Tematický celok

   Skúmanie vlastností kvapalín, plynov, tuhých látok a telies

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:

  •   Opísať pozorované javy pri skúmaní vlastností telies a látok.
  •   Overiť jednoduchým experimentom vybrané vlastnosti kvapalín, plynov a tuhých telies.
  •   Vytvoriť a prezentovať projekt primeraný obsahu vyučovania.

Stiahnite si dokument

Chémia - Med

Nie je jednoduché určiť, odkedy ľudia využívali med. Najstaršie správy o tom, že ľudia jedli med a používali vosk, sa datujú pred 10 000 rokmi, naznačujú to prehistorické kresby v jaskyniach.
Dokonca v Španielsku, v Pavúčej jaskyni (La Araña) boli nájdené kresby, ktoré dokladujú istú formu včelárstva realizovanú asi pred 7 000 rokmi. Starovekí Egypťania boli dokázateľne zručnými včelármi, používali hlinené úle už 4 000 rokov pred nl.
Med je jednou z najstarších zložiek ľudskej potravy, ľudia si pochutnávali na mede skôr ako vedeli zasiať a zožať vlastné obilie.
Práve na sladučký med sme sa zamerali aj v našom pracovnom liste, zaexperimentujte si s nami a dozviete sa o ňom o niečo viac.

Tematický celok

   Látky a ich vlastnosti

   Premeny látok

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:

  •   Vedieť plánovať a realizovať pozorovania, merania a experimenty.
  •   Spracúvať vyhodnocovať údaje získané pri pozorovaní, meraní a experimentovaní.
  •   Získavať manuálne zručnosti, intelektové a sociálne experimenty pri realizácii žiackych experimentov.
  •   Osvojovať si a uplatňovať zásady bezpečnej práce s látkami.

Stiahnite si dokument

Matematika - Najlepší koláč na svete

Poznáte Kvæfjordkake? ... ešte raz si to zopakujeme Kvæfjordkake. Asi nie. ...je to najlepší koláč na svete, takto sa oficiálne v Nórsku nazýva. Ide o kombináciu krehkého snehového cesta s opečenými mandľovými lupienkami, cesto je plnené vanilkovým krémom a tradične býva ozdobený čerstvými jahodami. Naozaj lahodná kombinácia, len málokto tomuto dezertu odolá. „Ochutnajte“ náš pracovný list, sme si istí, že sa vám zapáči a zachutí vám.

Tematický celok:

   Desatinné čísla, počtové výkony (operácie) s desatinnými číslami

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:

  •   Využiť vlastnosti desatinných čísel pri premene jednotiek.

Stiahnite si dokument

Prírodoveda - Lízanka alebo lízatko?

Ide o roksovú cukrovinku, ktorá sa konzumuje lízaním alebo cucaním. Býva umiestnená na tyčinke z plastu, dreva alebo lisovaného papiera. Môže obsahovať náplň alebo žuvačku. Vedeli ste, že lízanky vyrábané z lisovanej buvolej kože slúžia ako doplnkové krmivo pre psov? Slúžia k tréningu – posilneniu žuvacích svalov. Takže lízanka alebo lízatko? Gramaticky je správne lízanka. Lízanku si vyrobíme aj v našom pracovnom liste.

Tematický celok:

   Neživá príroda a skúmanie prírodných javov

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:

  •   Že látky sa vyskytujú v troch skupenstvách.
  •   Vysvetliť zmeny skupenstiev na príklade.

Stiahnite si dokument