Zmeny vo financovaní škôl

24.02.2011
Legislatíva

Dňa 1. marca 2011 nadobúda účinnosť zákon č. 38/2011 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Aké zmeny prináša novela zákona do financovania škôl?

Účelom novely zákona č. 597/2003 Z. z. bolo najmä:
•  Určiť podmienky poskytovania dotácií právnickým osobám a fyzickým osobám, ktoré sa podieľajú na výchove a vzdelávaní detí, žiakov a poslucháčov v školách a v školských zariadeniach (v oblasti regionálneho školstva). Dotácie podľa tohto zákona sa nebudú poskytovať na aktivity v oblasti športu, práce s mládežou, so študentmi vysokých škôl a pod. Problematika poskytovania dotácií na aktivity v oblasti športu, práce s mládežou a so študentmi vysokých škôl je upravená v príslušných zákonoch ministerstva.

•  Zverejňovať zoznam žiadateľov, ktorým bola schválená dotácia, výšku poskytnutej dotácie a zmluvu o poskytnutí dotácie, zoznam žiadateľov, ktorým nebola dotácia schválená s uvedením dôvodu jej neschválenia.

•  Upraviť financovanie príspevku na skvalitnenie podmienok na výchovu a vzdelávanie žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia v základných školách a základných školách pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami prostredníctvom nenormatívneho výdavku. Príspevok sa bude poskytovať zriaďovateľom týchto škôl v súlade s § 107 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Účel použitia finančných prostriedkov pridelených v rámci príspevku na skvalitnenie podmienok na výchovu a vzdelávanie žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia určuje vyhláška MŠ SR č. 649/2008 Z. z. o účele použitia príspevku na žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia.

•  Určiť povinnosť použiť najmenej 50 % z celkového príspevku na skvalitnenie podmienok na výchovu a vzdelávanie žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia na mzdy a platy asistentov učiteľa pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia vrátane poistného na povinné verejné zdravotné poistenie, poistného na sociálne poistenie a príspevku na starobné dôchodkové sporenie, ak sa v škole vzdeláva viac ako 100 žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia.

•  Doplniť kritériá, podľa ktorých bude ministerstvo rozhodovať o pridelení finančných prostriedkov na mzdy asistentov učiteľa pre žiakov so zdravotným znevýhodnením alebo s nadaním.

•  Určiť účel použitia finančných prostriedkov poskytnutých zriaďovateľom škôl napríklad za mimoriadne výsledky žiakov, na rozvojové projekty, účel použitia príspevku na deti materských škôl, ktoré majú jeden rok pred plnením povinnej školskej dochádzky.

•  Zverejňovať zoznam zriaďovateľov škôl, ktorým boli pridelené finančné prostriedky na riešenie havarijných situácií, na mzdy a platy asistentov učiteľa pre žiakov so zdravotným znevýhodnením alebo s nadaním a výšku pridelených finančných prostriedkov.

•  Uložiť krajským školským úradom a zriaďovateľom škôl a školských zariadení lehoty vo vzťahu k rozpisu finančných prostriedkov poskytnutých v rámci špecifík, mimoriadnych výsledkov žiakov, riešenia havarijných situácií, rozvojových projektov, príspevku na záujmové vzdelávanie (vzdelávacie poukazy) a v rámci dohodovacieho konania.

•  Upraviť kompetencie zriaďovateľom škôl a školských zariadení aj obciam v procese poskytovania údajov potrebných na rozdeľovanie a poukazovanie výnosu dane obciam. Údaje budú obci poskytovať zriaďovatelia základných umeleckých škôl, materských škôl, jazykových škôl a školských zariadení, ktoré majú sídlo na území obce. Zriaďovateľovi sa určila lehota, dokedy je povinný obci oznámiť údaje za školy a školské zariadenia, ktorých je zriaďovateľom, a obci sa určila lehota, dokedy je povinná zhromaždiť údaje za všetky školy a školské zariadenia so sídlom na jej území a poskytnúť ich príslušnému krajskému školskému úradu.

Viac informácií k zákonu č. 38/2011 Z. z. nájdete v publikácii Nové právo v školskej praxi.
 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte